Д-р Кацаров дава полезни съвети за предпазване от появата на язва

0
768

Едно от най-често срещаните заболявания по храносмилателната система е язвената болест. Има начини хората да се предпазят от появата на язва

Д-р Александър Кацаров е главен асистент от Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия в София.

д-р Кацаров язва
Д-р Кацаров дава съвети при язва

В предаването по БНР „Закуска на тревата“ д-р Кацаров дава полезни съвети.

При някои пациенти появата на язва е свързана със силна болка и с висока киселинност. При други пациенти болка липсва. Пациенти с язва са особено уязвими по време смяна на  сезоните. Тогава техните неразположения и болки се увеличават.
Преди няколко години водещите гастроентеролози откриха, че главен причинител на язва е бактерият Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori). Това е единственият известен на науката микроорганизъм, който може да живее в силно киселинната среда на стомаха. Солната киселина в стомаха разгражда храната. 
Helicobacter pyloriсе се привнася от външната среда. Най-често това става, когато се яде немита храна. Когато хората се хранят с мръсни ръце, когато съдовете и приборите не са били добре почистени.
Веднъж попаднал в стомаха, бактерият се прикрепя някъде към стомашната стена и започва да образува раничка (язва).
При някои пациенти този процес може да протече без характерната симптоматика и болка. При други пациенти се появява гадене и подуване на корема.
Наличието на Helicobacter pylori се установява чрез изследвания на кръвта, на фекалиите. Може да се наложи биопсия от стомаха посредством гастроскопия.  Ако се установи наличие на Helicobacter pylori, лечението се извършва чрез два вида антибиотици и чрез блокатор на протонна помпа.
Язва получават нерядко пациенти, които имат сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите им изписват като профилактика НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства). Това важи също така за пациенти, които се претърпели операции или са им били поставени стентове в кръвоносните съдове.
За предпазване от язва д-р Кацаров препоръчва на първо място висока хигиена. Да се намали консумацията на алкохол и на цигари. Да се внимава какви лекарства пациентите приемат и в какви дози.
Тези изисквания важат и за болните от язвена болест. Такива пациенти трябва да спазват специален режим на хранене. Не трябва да консумират тежки, пикантни и пържени храни. Препоръчително е храната да бъде приготвена на пара. Трябва да приемат супи и кисело мляко.

 

loading...


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.