Така се прави мераклийски печен джолан (вкусът му е незабравим)

0
1108

Този мераклийски печен джолан се топи в устата, направо се разпада

Предлагаме ви рецептата за уникален мераклийски печен джолан. Вкусът му е толкова пленяващ, че ще го сънувате дори. Само го поднесете на домочадието и гостите си, за да видите реакциите им – ще „цвилят“ от наслада.

мераклийски печен джолан
Съвършен мераклийски печен джолан – с картофки или без, пръстите ще си оближете

Трябват ни един голям свински джолан, три лъжици мед, 300 грама тъмна бира, една скилидка чесън, 30 грама зехтин, 150 грама бульон, лют пипер, бахар, мащерка, кимион, черен пипер, сол на вкус.

Първо трябва да си направим маринатата за джолана. Това става като си вземем една купа и в нея сложим подправките, бирата, меда, зехтина и счукания чесън.

Разбъркваме ги много хубаво заедно, а после слагаме месото в един по-дълбок съд и започваме да го мажем обилно с маринатата от всички страни. Добре е да си помагаме с ръце, за да отиде вкусната марината навсякъде.



Останалото от нея го изливаме около месото и го оставяме в хладилника, където трябва да престои за около 3-4 часа. Колкото повече стои в маринатата, толкова по-вкусно и крехко ще стане после.

След като се маринова джоланът, вадим го от съда с маринатата и го слагаме в една тавичка. Сипваме половината от останалата марината около него в тавата като му доливаме и бульона.

Покриваме си тавата с алуминиево фолио и я пъхаме да се пече във фурната, която преди това трябва да бъде загрята на температура от 160 градуса. Печем джоланчето за около час и половина.

След това махаме фолиото от тавата и го намазваме с останалата част от маринатата като го допичаме за още около половин час. Такава вкусна и златиста коричка се получава, а месцето е толкова крехко, че ще си оближете пръстите.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.