Проф. д-р Капрелян обяснява до какви тежки усложнения довежда прекаран грип (+видео)

0
725

В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува проф. д-р Ара Капрелян – невролог от УМБАЛ „Света Марина“  Варна. Той говори за опасните последици от грип

Проф. Капрелян съобщава една важна новина.

проф. д-р Капрелян грип
Проф. д-р Капрелян дава полезни съвети при грип

През 2019 г. Министерство на здравеопазването ще стартира национална кампания с подкрепата на НЗОК за безплатни профилактични прегледи на населението. Тази програма ще се проведе в рамките на 4 години за масови ваксинопрофилактики за населението над 65-годишна възраст.

По линия на тази програма ще бъдат обхванати около 1,5 милиона българи. Програмата не е задължителна, но всеки който има желание, ще може да се възползва. Т.е. безплатно да му бъде поставена противогрипна ваксина.

България е на едно от последните места за употреба на противогрипни ваксини.



Усложненията от един грип могат да бъдат изключително тежки. Както в неврологично отношение, така също и под формата на различни пневмонии и белодробни усложнения. Не рядко те водят до фатален край.

Кампанията, която стартира през 2019 г. ще доведе до прекрасни резултати. Ще се понижи броят на заболелите от грип и други дихателни инфекции. В същото време рязко ще падне смъртността сред пациентите, които са прекарали подобни епидемии.

В началото на видеото долу проф. д-р Капрелян обяснява защо грипът е толкова опасен за здравето.

Една от най-главните причини са различните неврологични усложнения, до които прекаран грип може да доведе.

Най-рисковите групи са децата до 4-годишна възраст и хора над 60-годишна възраст. Пациенти с хронични и соматични заболявания от всякакви възрасти. С хронични сърдечно-съдови заболявания, с хронични заболявания на дихателната система – бронхит и астма. Болни с еднокринни заболявания – захарен диабет, с бъбречни проблеми и които провеждат химиотерапия. Пациенти със слаба имунна система. Включително и здравните работници, които работят в рискова среда.

Още важни факти ще научите лично от проф. д-р Капрелян от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.