Бърз домашен тест, с който да установите има ли нишесте в киселото мляко

0
477

Добре е да сте наясно какво слагате в действителност на трапезата си

Несъмнено киселото мляко е сред продуктите, които присъстват редовно на трапезата на българина.

киселото мляко
Добре е да сте наясно какво слагате в действителност на трапезата си

Друг обаче е въпросът колко е качествено то и какво съдържа. Всеки е наясно с факта, че когато купуваме киселото мляко от магазина няма как да знаем колко истинско е то. При все, че Българската асоциация по безопасност на храните задължи търговците да отделят млечните продукти от онези, които не съдържат мляко, то все още не можем да сме сигурни колко качествен е продуктът, който купуваме, дори и да струва по-скъпо.

Безспорно киселото мляко е една от най-полезните традиционни български храни. Както вече споменахме обаче на пазара все по-рядко може да се намери натурално кисело мляко, без подобрители и сгъстители. Дори на био млеката не можем да се доверим напълно, тъй като се оказва, че и те са с доста съмнително съдържание въпреки твърде високите си цени.

Добавките, които най-често могат да се открият в киселото мляко от търговската мрежа, са сухо мляко, захар, нишесте и сол. Докато наличието на захар, сол и сухо мляко трудно биха могли да се докажат в домашни условия, то това далеч не важи за нишестето. То може да бъде „уловено“ много лесно.



Всеизвестен е фактът, че нишестето се съдържа в редица храни като картофите, ориза, овеса, царевицата, пшеницата и др. то е изградено от два полизахарида – амилопектин и амилоза. И двата са мономери на глюкозата. Именно това е и причината, поради която при топлинна обработка хлябът и картофите придобиват сладникав вкус.

Излишно е да споменаваме, че нишестето е бяло вещество, което често пъти се използва в хранителната промишленост за сгъстяването на редица храни, сред които и киселото мляко. Няма никакво съмнение обаче, че мястото му не е там.

Вероятно мнозина от вас знаят, но за онези, които не са наясно с този факт ще отбележим, че наличието му лесно може да се открие с йоден разтвор. За да установите дали в киселото мляко, което сте си купили има нишесте, е достатъчно да вземете една лъжичка от него. След това капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте в продължение на няколко минути.

В случай, че за сгъстяването на млякото е използвано нишесте, няма никакво съмнение, че цветът му ще се промени на синьо-лилав. Ако пък в млякото не е използвано нишесте, което е почти невероятно, то на мястото, на което сте капнали капките, ще си остане характерният за йода кафяв цвят.

Освен това, ако не е сгъстявано с добавки, то трябва да отдели вода, ако престои повече от час, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.