Ето как да разберете дали наистина е прясна рибата, която ще купите за Никулден

0
306

Благодарение на тези съвети можете да сте сигурни, че ще сложите прясна риба на трапезата си

Предвид наближаващият Никулден, търговските обекти са залети от всевъзможни видове риба.

Никулден
Благодарение на тези съвети можете да сте сигурни, че ще сложите прясна риба на трапезата си

От Българската агенция по безопасност на храните дадоха няколко полезни съвета, благодарение на които можете да разпознаете дали рибата, която ще сложите на трапезата си на Никулден, е прясна.

Ето кои са полезните съвети, които дадоха специалистите от Българската асоциация по безопасност на храните:

Съвет №1
Повърхността на рибата
Специалистите са категорични, че ако повърхността на рибата е покрита с тънък слой слуз, това е сигурен знак, че тя наистина е прясна. В случай, че слузта по повърхността й е обилна, а слоят доста плътен, то това категорично издава, че рибата, която ще сложите на трапезата си за Никулден, не е от най-пресните. Можете да сте сигурни, че такава риба е престояла доста дълго време, категорични са от ведомството.



Съвет №2
Люспите на рибата
За никого не е тайна, че на Никулден на трапезата си задължително трябва да сложите риба с люспи, които са символ на богатство. Люспите обаче са и тези, по които можете да познаете доколко е прясна рибата, която купувате. В случай, че са блестящи и плътно залепени за тялото, това е сигурен знак, че рибата наистина е прясна. Излишно е да споменаваме, че обратното сочи, че рибата е престояла доста време.

Съвет №3
Разкъсвания
Когато рибата е прясна по тялото й не трябва да има каквито и да било разкъсвания. В противен случай можете да сте сигурни, че стоката, която ви се предлага определено не е от най-пресните.

Съвет №4
Цветът на хрилете
Цветът на хрилете е един от безспорните показатели, по който можете да познаете доколко е прясна рибата. Ако те са розово-червени на цвят, можете да сте спокойни, че рибата, която купувате наистина е прясна. В случай, че не са с такъв цвят, то няма никакво съмнение, че търговецът срещу вас се опитва да ви излъже. Не му се връзвайте в никакъв случай и си купете риба от друго място.

Съвет №5
Натиснете с пръст
Един от начините да проверите дали рибата, която ще сложите на трапезата си на Никулден е прясна, е като я натиснете с пръст. В случай, че е прясна, вдлъбнатината от натиска, който сте упражнили с пръста, трябва да изчезне за раз време. Ако обаче рибата е преседяла, то тази вдлъбнатина със сигурност няма да изчезне толкова бързо.

Съвет №6
Очите
Очите също са сред показателите, които не биха ви подвели колко прясна е рибата, която ви предлагат. Ако те са бистри, то можете да сте сигурни, че тя наистина е прясна. В случай, че не са, по-добре си купете риба от друго място, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.