Това са традициите за Никулден, които трябва да спазите за здраве и късмет

0
397

Именно шаран спасил светеца от сигурна смърт

Няма никакво съмнение, че Никулден е един от най-обичаните зимни празници.

Никулден
Именно шаран спасил светеца от сигурна смърт

Този ден е празник на рибарите, пътешествениците, моряците, банкерите и авантюристите.
На Никулден се почита паметта на Св. Николай, който е господар на целия подводен свят.

Легендата носи, че когато шестима братя светци си поделяли света, на Св. Николай се паднали водите. Именно затова този светец е надарен със силата да спира ветровете, да контролира морето и дори да усилва ураганите, когато се ядоса.

За никого не е тайна, а и е един от най-разпространените обичаи – на Никулден се яде риба. Най-добре е това да е шаран, тъй като той се смята за помощник на светеца, след като един път му помогнал в беда.



Легендата разказва, че Св. Николай бил застигнат от буря, когато на дъното на лодката му изневиделица се появила дупка. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил пробойната. От тогава хората вярват, че шаранът е слуга на светеца и поради тази причина той задължително присъства на празничната трапеза.

Според традицията на Никулден на обредната трапеза освен задължителната риба, трябва да присъстват и още няколко задължителни елемента. Това са обредни хлябове и постни ястия.
Традиционното ястие, което се приготвя на празника, се нарича рибник – шаранът се пълни с лук, орехи, стафиди, ориз, булгур и стафиди, след което се увива в квасено тесто и се пече.

Освен него домакинята трябва да замеси и обреден хляб, който задължително трябва да е украсен с фигурка на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца. Постните ястия, които трябва да присъстват на трапезата са сърми, боб, чушки, жито и варена царевица.
Масата не трябва да се вдига цял ден. От обредните хлябове пък трябва да раздадете на съседите си, за да запазите добрите си отношения с тях, както и да се множи богатството ви.

На този ден не се плава в открито море. По стара традиция българските рибари и моряци слагат край на есенно-зимния риболов. Освен това последния улов задължително трябва да бъде принесен в жертва на светеца. Заедно със семействата си те участват в тържествената литургия в църквата, след която устройват общи празнични трапези, посветени на Св. Николай.

След празничната вечеря на Никулден, домакинята или домакинът на дома, трябва да закопаят костите на шарана в земята или да ги хвърлят в течаща вода. Вярва се, че така всички членове на семейството ще бъдат здрави през цялата година. Трябва да се запази само костта от главата на рибата, тъй като се смята, че е с формата на кръст. Вярва се, че тя е лековита и затова трябва да се пришие към шапката на новородено, за да го пази от зли очи и болести, пише framar.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.