В нощта на 6 декември се сбъдват всички мечти и желания

0
331

Чудеса продължават да се случват и днес. На 6 декември почитаме един от най-големите чудотворци, извършил безброй хуманни дела, още докато бил жив

Свети Николай Чудотворец е един от най-обичаните светци, защото помага на вярващите.

6 декември
Честит Имен Ден на 6 декември!

А  празникът Никулден е особено обичан, заради многото именници и чудесните традиции.

Свети Николай Чудотворец е роден в Мала Азия. От малък проявявал добродетелите на истинските християни.

Посветил живота си на Господ, Свети Николай се издигал в духовната йерархия и достигнал до архиепископ.Но служейки на Господ, той не пропускал да помага на хората в беда.

Едно от първите и големи чудеса, които  Свети Николай сторил, докато бил жив, се случило, докато пътувал с кораб.

По време на буря се отворила дупка на трюма и Свети Николай успял да я запуши само с един шаран. По този начин корабът не потънал, а целият екипаж останал невредим. Затова на 6 декември приготвяме шаран.

Друго чудо, което сторил, било да спаси трите дъщери на разорен богаташ. Бащата бил готов да жертва своите дъщери, защото останал без средства.

В продължение на 3 нощи Свети Николай оставял на прозореца по 1 кесия, пълна със злато.

Бащата използвал тези средства като зестра за своите дъщери и така съумял да ги омъжи за подходящи съпрузи.

От древността битува традицията в католическия свят на Никулден да се подаряват дребни подаръци с вярването, че Сейнт Николаус (Сейнт Николас) ги е оставил в чорапите на камината или в Холандия в дървеното сабо.

Свети Николай  достигнал до дълбока старост.  След кратко боледуване, предал Богу дух  тихо и блажено  на 6 декември  342 г.

Тялото му било погребано в катедралата в гр. Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Днес неговите мощи се намират в гр. Бари – Италия,  пренесени там в далечната  1087 г.

Те са положени в базилика, която е изградена специално в чест на светеца.  Мощите на Свети Николай и днес са чудотворни и мироточиви.

Много чудеса са се случили на хора, които са отишли при тях и са им се помолили. Всяка година на 9 май от мощите потича миро, което също е чудотворно. В храма го събират в специални стъкленици и го раздават на вярващите.

Имен ден на празнуват Никола, Николай, Ники, Николина, Нина, Нинка, Ница, Никита, Нико, Никол, Никола, Николета, Нейчо, Кольо, Колю,  Колчо, Куна, Кунка, Куньо, Кунчо, Кънчо.

В нощта срещу 6 декември гледайте небето. Пожелайте си онези неща, които още не са ви се случили. Свети Николай ще чуе молитвите ви.

На 6 декември и на празника Никулден професионален празник празнуват банкерите и търговците.

На Никулден си спомняме за уста Колю Фичето – най-големият самоук майстор първостроител, издигнал уникални и неповторими църкви, манастири, училища, фабрики, мостове.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.