Така се чисти риба за Никулден бързо и лесно (+видео)

0
898

Когато купуваме риба за Никулден, ние се съобразяваме с важна традиция

С тези съвети рибата за Никулден се чисти изключително лесно
Тя е свързана с очакванията и надеждите за просперитет. Затова избираме риба, която има люспи.

Според църковния календар на БПЦ, няколко пъти в годината се яде риба.

На 25 март – Благовещение.

На 6 август – Преображение Господне.

На 15 август – Успение Богородично.



На 21 ноември – Въведение Богородично.

Тези празници се случват по време на пости. Но всеки избира онази риба, която му харесва и я приготвя по начина, по който обича.

Единствено за Никулден избираме речна риба с люспи. Не, че не можете да си купите морска или океанска риба, или сом – речна риба, но без люспи.

Ние почитаме Свети Николай Чудотворец с речна риба – шаран, защото спасил кораб от потъване като запушил дупката с един шаран. Но люспите на рибата символизират богатството. Не случайно банкерите имат професионален празник на 6 декември.

Целта е да си купите риба с люспи, която да изчистите и тях да ги съберете.

Има два вида шаран. Единият е с малко на брой, но доста едри люспи. Вторият вид е с по-дребни люспи, но пък те покриват цялото му тяло.

Вие си купувате онзи вид, който смятате, че ще ви свърши работа и ви е по джоба.

Ако шараните са ви скъпи, вземете си толстолоб или каракуда.

На видеото долу ще видите как професионалист за нула време сваля люспите от шараните. Ако вие можете да го направите, супер, защото ката ще съберете всички люспи.

Ако не можете по този начин, най-често хората използват нож. Но това е опасно. Повърхността на рибите е хлъзгава и можете да се порежете.

Има друг много по-безопасен начин. За него ни напомни нашата читателка на topactualno.com г-жа Снежана Пенкова.

Г-жа Пенкова чисти рибата със супена лъжица. Тя ни написа, че чаените лъжици са малки. Ако имате сервиз за хранене там има супени лъжици по-малки и супени лъжици по-големи. С тях почистването става лесно, удобно и скоростно.

Сърдечно благодарим за полезния съвет на Снежана Пенкова, че сподели с всички читатели на topactualno.com своя полезен съвет!

Вземете от по-големите. Люспите чистите бързо и лесно. При това няма риск да се порежете. Освен това с лъжицата можете да си ги съберете също така лесно.

Не забравяйте, че люспите от вашата риба за Никулден се слагат на празничната трапеза, за да има богатство в дома ви през цялата година. После не се изхвърлят. Те се слагат на празничната трапеза за Рождество и на Нова година.  По същия начин си отделете няколко костици, които също използвате за тези празници.

След това можете да ги изхвърлите в течаща вода – река. Или да ги изгорите. Не ги хвърляйте в боклука, за да не прогоните късмета от дома си.

Има хора, които си оставят няколко люспички от празничната риба за Никулден и две-три костици, които държат през цялата година до иконите вкъщи. Там, където сте поставили върбата от Цветница  и първото боядисано яйце за Великден.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.