Съществуват 7 типа любов. Като каква бихте определили вашата? (II част)

0
469

Определете към кой тип спада вашата любов

В първата част на този материал ви запознахме с четири от седемте основни типа любов.

любов
Определете към кой тип спада вашата любов

Както вече стана ясно, те са разработени от американския психолог Робърт Стърнберг. Според него всяка една любов има три задължителни компоненти и те са: ангажираност, страст и емоционална близост.

Въпреки дългогодишните спорове между учени и философи, все още никой не е успял да даде точен отговор на въпроса „Какво е любовта?“.

Робърт Стърнберг обаче е категоричен, че именно трите точки, са в основата на силното усещане, което разтърсва всеки човек поне веднъж в живота. По-късно, основавайки се на теорията си, американският психолог разграничава седем основни типа.



След като прочетете основните характеристики на всеки един от типовете със сигурност ще ви е много по-лесно да определите към кой от тях спада вашата.
Не се изненадвайте, ако връзката ви не се вписва в нито един от изброените видове и се окаже микс от 2 от тях.

Ето и кои са останалите три вида любов и с какво се характеризира всяка една от тях:

№5
Нелепа любов
Този тип любов е позната на много двойки и включва в себе си две от основните точки – ангажираност и страст. Такава съществува между двама души, които наистина се привличат един друг и са в готовност да следват определени традиции като скъпа сватба, споделяне на домашните задължения и размяна на обети, но въпреки всичко връзката им е лишена от истинска близост. При все, че според психолозите подобни двойки могат да живеят заедно дълго време, то несъмнено тяхното щастие е относително. Истината е, че те не възприемат партньора си като приятел.

№6
Приятелска любов
Основните компоненти на този тип любов, са интимност и ангажираност. Няма никакво съмнение, че тези отношения са много по-силни от обичайното приятелство и между партньорите съществува истинска привързаност. Все пак няма да е грешка, ако наречем този тип „споразумение“, тъй като между партньорите липсва страстта. Според психолозите подобни отношения могат да възникнат между двама партньори след дългогодишни отношения или брак.

№7
Съвършената любов
Несъмнено това е любовта, за която мечтае всяка една двойка, но не всяка успява да я постигне. В нея не липсва нито един от трите задължителни компонента – страст, емоционална близост и ангажираност. Несъмнено нивата на партньорите не винаги са еднакви, но важното е, че ги има. Ако двама души успеят да изградят този тип отношения, то няма никакво съмнение, че те наистина се обичат, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.