Тайните полезни свойства на броколите

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

В никакъв случай не изхвърляйте дръжките и листата им

Отдавна се говори за полезните свойства на броколите, но знаете ли какви точно са те?

броколите

В никакъв случай не изхвърляйте дръжките и листата им

Неслучайно броколите (вид зеле), са неизменна част от менюто на редица диети и здравословно хранене. Неслучайно именно те са една от първите храни, които се въвеждат в менюто на кърмачетата.

Малцина са наясно, че могат да се консумират почти всички части от броколите и всяка една от тях има своите полезни свойства. Именно на тях ще наблегнем в следващите редове.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА
За никого не е тайна, че броколите имат множество полезни свойства. Това се дължи основно на големия брой съдържащи се в тях полезни вещества. Те не само подобряват, а и възстановяват общото състояние на целия организъм.

Така например наличието на калий в тях регулира отлично водния баланс на организма. Желязото пък на свой ред насърчава образуването на нови кръвни клетки, а йодът оказва благотворно действие върху щитовидната жлеза и ендокринната система.
Част от тези полезни свойства се съдържат в съцветията, а други – в листата и стъблата на броколите, които повечето домакини изхвърлят, без дори да се замислят. Е, крайно време е да забравите за този си навик и ще ви посочим няколко основателни причини за това.

Хранителните части на броколите
Добре е да сте наясно с факта, че в стеблата и листата им, има много повече хранителни вещества, отколкото в съцветията им. Само 30 гр. листа от броколи съдържат една трета от необходимото количество витамин А за деня и почти половината от дневната доза витамин С.

В листата на броколите се съдържа солидно количество сулфорафан. Това вещество притежава мощни противовъзпалителни свойства и предотвратява образуването на тумори, както и унищожаването на здравите клетки.

За разлика от съцветията, стеблата на броколите са доста жилави и покрити с кожа. Именно поради тази причина се налага да ги обелите, преди да прибегнете към употребата им. Дръжката им пък притежава сладък вкус и е доста влакниста.

Препоръчително е да обелите кожата на дръжката и стеблата с белачка. Поръсете ги с малко масло, преди да ги изпечете. Препоръчително е да ги попарите, но все пак изборът е ваш. Ако смятате да ги използвате за приготвянето на здравословни ястия, ги нарежете на ленти и ги сварете.

Броколите са идеална храна за всички онези, които са на диета и се грижат за здравето си, тъй като съдържат малко калории и доста солидно количество протеини.
Най-полезната част от тях, са тъмнозелените листа, които съдържат ензими, допринасящи за нормализирането на метаболизма, пише zajenata.bg.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар