Тайните полезни свойства на броколите

0
536

В никакъв случай не изхвърляйте дръжките и листата им

Отдавна се говори за полезните свойства на броколите, но знаете ли какви точно са те?

броколите
В никакъв случай не изхвърляйте дръжките и листата им

Неслучайно броколите (вид зеле), са неизменна част от менюто на редица диети и здравословно хранене. Неслучайно именно те са една от първите храни, които се въвеждат в менюто на кърмачетата.

Малцина са наясно, че могат да се консумират почти всички части от броколите и всяка една от тях има своите полезни свойства. Именно на тях ще наблегнем в следващите редове.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА
За никого не е тайна, че броколите имат множество полезни свойства. Това се дължи основно на големия брой съдържащи се в тях полезни вещества. Те не само подобряват, а и възстановяват общото състояние на целия организъм.



Така например наличието на калий в тях регулира отлично водния баланс на организма. Желязото пък на свой ред насърчава образуването на нови кръвни клетки, а йодът оказва благотворно действие върху щитовидната жлеза и ендокринната система.
Част от тези полезни свойства се съдържат в съцветията, а други – в листата и стъблата на броколите, които повечето домакини изхвърлят, без дори да се замислят. Е, крайно време е да забравите за този си навик и ще ви посочим няколко основателни причини за това.

Хранителните части на броколите
Добре е да сте наясно с факта, че в стеблата и листата им, има много повече хранителни вещества, отколкото в съцветията им. Само 30 гр. листа от броколи съдържат една трета от необходимото количество витамин А за деня и почти половината от дневната доза витамин С.

В листата на броколите се съдържа солидно количество сулфорафан. Това вещество притежава мощни противовъзпалителни свойства и предотвратява образуването на тумори, както и унищожаването на здравите клетки.

За разлика от съцветията, стеблата на броколите са доста жилави и покрити с кожа. Именно поради тази причина се налага да ги обелите, преди да прибегнете към употребата им. Дръжката им пък притежава сладък вкус и е доста влакниста.

Препоръчително е да обелите кожата на дръжката и стеблата с белачка. Поръсете ги с малко масло, преди да ги изпечете. Препоръчително е да ги попарите, но все пак изборът е ваш. Ако смятате да ги използвате за приготвянето на здравословни ястия, ги нарежете на ленти и ги сварете.

Броколите са идеална храна за всички онези, които са на диета и се грижат за здравето си, тъй като съдържат малко калории и доста солидно количество протеини.
Най-полезната част от тях, са тъмнозелените листа, които съдържат ензими, допринасящи за нормализирането на метаболизма, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.