Какво се крие в покрайнините на Слънчевата система?

0
359

Британски и испански учени изумиха света със заявлението си, че в Слънчевата система има най-малко две неоткрити планети, за чието съществуване науката изобщо не подозира

Смята се, че въпросните тела в Слънчевата система имат орбити отвъд тази на низвергнатия като планета Плутон, който загуби този статут през 2006 година с новата общоприета научна дефиниция за планета, вече разглеждан като планета джудже.

В подкрепа на подобно предположение за съществуването на неизвестни досега планети в Слънчевата система говорят различните отчетени аномалии в движението, наблюдавани при т.нар. транснептунови обекти, към които се отнасят огромен брой малки по размери скалисти и ледени обекти, обикалящи отвъд орбитата на Нептун.

Слънчевата система
Британски и испански учени изумиха света със заявлението си, че в Слънчевата система има най-малко неоткрити две планети, за чието съществуване науката изобщо не подозира

Такива изменения в траекторията на тези тела могат да се обяснят с присъствието на планети, оказващи гравитационно въздействие върху тях, но останали невидими за съвременната наука.

Към момента учените не могат да уточнят броя на тези космически тела в крайните райони на Слънчевата система, но допускат, че има поне две такива планети, за които науката все още не разполага с никаква информация. Вероятно предстои в недалечно бъдеще учебниците по астрономия да бъдат пренаписани, ако съществуването на такива  планети бъде официално доказано.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.