Тънкости при месенето на рождествена погача

0
493

Този, на който се падне парата ще е късметлия през цялата година

Едва ли има човек, който да не е наясно, че при месенето на рождествена погача има някои тънкости, които е добре да бъдат спазени.

рождествена погача
Този, на който се падне парата ще е късметлия през цялата година

Излишно е да споменаваме, че според традициите обредният хляб на Бъдни вечер трябва да е постен. Към днешна дата не са много домакините, които спазват този обичай. Факт е, че содената питка не бухва толкова, колкото тази с маята и освен това съхне по-бързо, но все пак не би било голям проблем, ако я сложите на трапезата си на Бъдни вечер.

В следващите редове ще ви разкрием рецептата за омесване на вкусна рождествена погача, вдъхновена от традицията.

300 мл. вода
1 кг. брашно
50 мл. олио или зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер



Вероятно много от домакините са наясно с факта, че бакпулверът всъщност представлява смес от сода бикарбонат и лимонена киселина (лимонтозу). В този ред на мисли не е проблем да замените содата бикарбонат с бакпулвер.

Първо затоплете леко водата и към нея добавете солта, захарта, бакпулвера и олиото, и разбъркайте много добре. Накрая добавяйте на малки дозички и брашното. Сипвайте новата порция брашно само след като се уверите, че предходната вече е омесена много добре.

Истината е, че можете да приготвите невероятно мека рождествена погача, ако омесите тестото много добре. Някои го удрят по 100 пъти в масата след края на месенето, но пък други са на мнение, че това не трябва да се прави. Разбира се всеки е със своите разбирания по този въпрос и поради тази причина оставяме на вас избора за това как ще действате.

Излишно е да споменаваме, че задължителният елемент във вкусната рождествена погача е парата. Тя може да бъде заместена с царевично или пшенично зърно според семейните традиции.

Когато вече сте свършили цялата тази работа, подмажете кръгла тава с малко олио и поставете тестото в нея. Оформете вида на рождествената погача по ваше желание като не забравяте, че върху нея задължително трябва да има кръст. Можете да я украсите и с фигури като например пилета, житни класове и др., които са символ на плодородието.

Остава само да я пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна и да я печете в продължение на 40 минути. Разбира се времето може да варира в зависимост от това колко е силна фурната ви. Всяка домакиня си познава добре фурната, така че сме сигурни, че ще прецените нужното време, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.