Тънкости при месенето на рождествена погача

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Този, на който се падне парата ще е късметлия през цялата година

Едва ли има човек, който да не е наясно, че при месенето на рождествена погача има някои тънкости, които е добре да бъдат спазени.

рождествена погача

Този, на който се падне парата ще е късметлия през цялата година

Излишно е да споменаваме, че според традициите обредният хляб на Бъдни вечер трябва да е постен. Към днешна дата не са много домакините, които спазват този обичай. Факт е, че содената питка не бухва толкова, колкото тази с маята и освен това съхне по-бързо, но все пак не би било голям проблем, ако я сложите на трапезата си на Бъдни вечер.

В следващите редове ще ви разкрием рецептата за омесване на вкусна рождествена погача, вдъхновена от традицията.

300 мл. вода
1 кг. брашно
50 мл. олио или зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер

Вероятно много от домакините са наясно с факта, че бакпулверът всъщност представлява смес от сода бикарбонат и лимонена киселина (лимонтозу). В този ред на мисли не е проблем да замените содата бикарбонат с бакпулвер.

Първо затоплете леко водата и към нея добавете солта, захарта, бакпулвера и олиото, и разбъркайте много добре. Накрая добавяйте на малки дозички и брашното. Сипвайте новата порция брашно само след като се уверите, че предходната вече е омесена много добре.

Истината е, че можете да приготвите невероятно мека рождествена погача, ако омесите тестото много добре. Някои го удрят по 100 пъти в масата след края на месенето, но пък други са на мнение, че това не трябва да се прави. Разбира се всеки е със своите разбирания по този въпрос и поради тази причина оставяме на вас избора за това как ще действате.

Излишно е да споменаваме, че задължителният елемент във вкусната рождествена погача е парата. Тя може да бъде заместена с царевично или пшенично зърно според семейните традиции.

Когато вече сте свършили цялата тази работа, подмажете кръгла тава с малко олио и поставете тестото в нея. Оформете вида на рождествената погача по ваше желание като не забравяте, че върху нея задължително трябва да има кръст. Можете да я украсите и с фигури като например пилета, житни класове и др., които са символ на плодородието.

Остава само да я пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна и да я печете в продължение на 40 минути. Разбира се времето може да варира в зависимост от това колко е силна фурната ви. Всяка домакиня си познава добре фурната, така че сме сигурни, че ще прецените нужното време, пише zajenata.bg.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар