Така се прави неустоима баклава по свиленградски (вкусотия голяма)

0
1048

Тази баклава по свиленградски впечатлява с вкуса си

Предлагаме ви рецептата за една наистина неустоима баклава. А именнно баклава по свиленградски. Много лесна за правене и много бърза за хапване. Просто защото няма да можете да й устоите. Ще ви хареса.

баклава по свиленградски
Наистина е фантастична тази баклава по свиленградски. Снимка: Готвач.бг

Трябват ни 800 грама турски кори за баница, 125 грама масло, 200 грама олио, 200 грама смлени орехи, една лъжичка канела, една-две лъжички шамфъстък на прах.

А за сиропа са ни необходими 1,2 литра вода, един килограм захар, сока от половин лимон, две пакетчета ванилия.

Първо трябва да си отворим корите, за да се отпуснат, както се казва. През това време си смесваме заедно канелата с орехите и с шамфъстъка на прах. Масълцето си го разтапяме и го смесваме с олиото като после леко загряваме сместа им.



С разтопената мазнина си намазваме дъното на една тавичка и в нея слагаме няколко реда от корите. Поръсваме отгоре с ореховата смес и пак слагаме малко мазнина.

Още няколко кори за баница слагаме и поръсваме отгоре тогава със смлян шамфъстък. Така продължаваме в същия ред, докато се изчерпат корите.

Сместа с канелата си я разпределяме по наше желание и на всеки три-четири кори намазваме с мазнинка.

Нарязваме си после наредената вече баклава и заливаме с останалата част от мазнината, която сме загрели предварително. Пъхаме тавата да се пече във фурната за около 90 минутки на 150 градуса.

Докато се пече баклавата, ние пък си правим сиропа за нея. Това става като смесим захарта с водата и загряваме на умерен огън.

Чакаме да кипне и оставяме да се вари за около 20-ина минутки докато се сгъсти.

След като свалим сиропа от котлона, добавяме към него сока от половин лимон, както и двете ванилийки на прах. Оставяме баклавата да се охлади и я заливаме после с топъл и с хладък сироп.

След това я оставяме за около 24 часа в хладилника, за да може да се сиропира хубаво и я поръсваме вече готова с шамфъстък.

Поднасяме я на трапезата и буквално си облизваме чиниите. Става невероятно вкусна.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.