На Нова година спазваме тези традиции и обичаи

0
244

На Бъдни вечер се събира цялото семейство. За разлика от Рождество, на Нова година празнуваме с нашите приятели и компании

В миналото на трапезата слагали месо от закланото прасе, кървавица, пача.

Нова година
Нека тази Нова година бъде прекрасна за всички вас

Имало готвена или пълнена пуйка, кокошка или петел.

Богатата на храна трапеза е символ на стремежа за плодородие и изобилие през настъпващата година.

Освен ракия, вино и туршии, старите българи приготвяли баница, в която слагали паричка.



Днес баницата е пълна с късмети. Но ние забравяме, че едно парченце трябва да отделим за Пресвета Богородица, което слагаме пред нейната икона вкъщи, за да пази дома от болести, беди и злини.

Тази традиция определено е забравена, за разлика от Бъдни вечер, когато знаем, че парче от питката наричаме за Божията майка и поставяме около нейната икона.

Късметите в баницата са придружени с дрян, за да бъдем жилави и здрави като дървото дрян.

Вържете червени кончета, за да бъдете здрави. Най-възрастният член трябва да завърти 3 пъти готовата изпечена баница с късмети. След това започва тегленето на късмет за всеки от присъстващите на тържеството.

Късметите – дрян и листчета не се изхвърлят в боклука, а се изгарят в печката.

По-нова традиция е за Нова година към празничния тоалет човека да добави нещо ново. Дори и да бъде дребен аксесоар като нова вратовръзка, шалче, герданче, коланче или дори шнола за коса.

Като стана въпрос за подаръци, на Коледа е прието да се подаряват подаръци. Но ако вие възнамерявате да празнувате Нова година с приятели, редно е да им купите нещо. Макар то да е дребно и закачливо, което ще им достави радост и ще ги накара да се усмихнат.

На празничната трапеза е важно отново да сложите люспите от никулденския шаран, които използвахте за трапезата на Бъдни вечер,  за да имате просперитет. Заедно с люспите би трябвало да имате и поне по 1 костица от никулденския шаран за здраве и благополучие, която също слагате под чинията.

След Нова година можете да си ги запазите до следващия Никулден или не. Тези люспи и кости не се изхвърлят в боклука, а се изгарят или се пускат в реката.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.