Тази нощ се сбъдват вашите мечти и желания

0
488

Тази вечер гледайте към небето. Звездите са подготвили своя приказен танц. Когато видите падаща звезда, бързо кажете какви са вашите мечти и желания

През нощта между 3 срещу 4 януари 2019 г. ще станем свидетели на звезден пик.

желания и мечти
Тази нощ се сбъдват вашите желания и мечти

Този път заслугата е на Квадрантидите.

Първият звездопад за 2019 г. Той започна през последната седмица на декември и ще продължи до втората на януари.

Но в началото и в края на периода падащите звезди са малко и се виждат рядко.



Според информация на Earth Sky, в нощта на пика на звездопада, през небосклона ще преминават от 60 до 100 падащи зведи на всеки час.

Според астрономите тази година пикът се пада преди новолунието, което позволява чудесна видимост.

В много части на страната тази вечер вали сняг. Но това не трябва да ви отказва да хвърляте поглед към небето. Защото вероятността да видите своята късметлийска падаща звезда е огромна.

Името Квадрантиди произлиза от съзвездието Квадранс Муралис  – Стенен Квадрант. През 1922 г. Международният астрономически съюз прави списък на съзвездията. В Квадранс Муралис се отнасят съзвездията Дракон, Воловар и Херкулес.

Учените все още не могат категорично да кажат от къде произхожда метеорният поток Квадрантиди. Но те предполагат, че може би има връзка с астероид 2003 ЕН1.

В края на 2018 г. отново имахме шанс да си намислим своите желания.

В нощта между 13 и 14 декември се изсипа красивият звезден дъжд на Джеминидите.

Тогава времето беше ясно и те можеха да бъдат видени дори от прозореца или от терасата. Който се беше  качил на горните етажи на блока,  можеше да ги види още по-добре.

Джеминидите са уникални. Те произлизат от скален астероид с орбита, която прилича на комета, наречен Фаетон 3200. НАСА обяснява, че другите падащи звезди Леониди и Персеиди произлизат от комети.

Друг любопитен факт е скоростта на движение. Персеидите приближават Земята със скорост 130 000 мили в час. Леонидите се движат със 162 000 мили в час. А Джеминидите са най-бавни – тяхната скорост е само 79 200 мили в час.

1 миля е равна на 1 609 метра.

За първи път Джеминидите са наблюдавани в небето през 1862 г. Те са познати сравнително отскоро, докато Леонидите и Персеидите са познати от дълбока древност.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.