КТБ отново отваря врати след одит и промени

0
408

Последните новини относно КТБ вече станаха ясни

В  петък тема номер 2 в България беше състоянието на КТБ (Корпоративна Търговска Банка). Тема номер 1 беше наводнението във Варна.

Както разбрахме от управителя на БНБ Искров, КТБ не е фалирала.

След като се разрази огромният скандал между Цветан Василев и Делян Пеевски, се оказа, че не всички сделки на КТБ са лоялни. Много клиенти започнаха да теглят своите спестявания от КТБ и да ги депозират в другите банки в България.

КТБ
КТБ отваря врати на 21 юли 2014 г.

Това масово източване на реални пари може да доведе до проблеми с ликвидността, защото в банковата сфера една голяма част от наличните капитали са раздадени под формата на кредити, от чиито лихви и такси банките печелят.Поради тази причина Цветан Василев и другите големи акционери на КТБ поискали от БНБ да се намеси и да предприеме оздравителни действия, за да не фалира банката.

Освен, че КТБ обслужваше големия, средния и малкия бизнес, много частни лица също имат различни депозити в нея. По статистика на БНБ тази сума възлиза на 4,5 милиарда лева.

В рамките на няколко дни назначените от БНБ одитори ще прегледат финансовото състояние на КТБ и след това ще дадат предписание какви мерки и процедури да се предприемат.

Днес научихме, че в 09:00 часа на 21 юли 2014 г. (понеделник) КТБ отваря врати и ще продължи работа със своите клиенти.

До 21 юли всички сметки на фирми, държавни институции и частни лица остават блокирани.

Това е един месец, но по закон този срок може да бъде 3 месеца, така че това е по-разумният вариант.

Лошото е, че сред физическите лица има и такива, чиито заплати се превеждат по сметки в КТБ и хората няма да могат да използват своите пари от банкомата 1 месец. Другата неприятна новина за частните лица е, че много фирми превеждат заплати от свои сметки в КТБ към сметките на своите работници по други банки.

Все още не се прави коментар какво ще стане със служителите на КТБ, но е ясно, че акционерите начело с Цветан Василев вече няма да бъдат собственици на КТБ.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.