Какво разкрива денят от седмицата, в който сте родени (V част)

0
295

Не трябва да забравяме обаче, че петъкът е и денят на греховете и бедите

Денят, в който сте родени е от голямо значение. Хората вярвали, че ако детето се роди на личен ден като Гергьовден, Спасовден, Великден или пък Голяма Богородица, ще е с много хубав живот.

денят
Не трябва да забравяме обаче, че петъкът е и денят на греховете и бедите

Както вече споменахме обаче, ключова оля за живота и характера на човека играе денят от седмицата, в който е роден. Ето какво разкрива той:

Петък
Този ден е пети поред в седмицата, а петицата е била изключително популярно число в древността. В Индия числото 5 се смята за съюз между Небето и Земята, на материалното и духовното.

Будизмът пък е свързан с петте сетива, петте посоки на света, петте добродетели, петте елемента – земя, вятър, огън, въздух и вода. В гръцката античност пък петицата е била числото на сватбите. Това значение присъства и в Евангелието – Христос нахранва 5 000 души с пет хляба. Казано с други думи числото пет се свързва с благодеяния и чудеса.



Не трябва да забравяме обаче, че петъкът е и денят на греховете и бедите – Каин убива Авел, Адам и Ева са изгонени от Рая, разпъват Христос, започва потопът, отсичат главата на Йоан Кръстител и редица други черни събития. Поради всички тези грехове петъкът е определен като ден за пост и изкупления.

Денят се приема за добър. Смята се, че родените на този ден са смирени, със сини очи, високи и с къдрави коси.
Този ден носи късмет и хората, появили се на бял свят на него живеят дълго и забогатяват. Някъде пък смятат, че появата на бял свят в петък, е на сиромашия.

Петъкът е неблагоприятен за делово начало. Добър е за приключване или пък за подготовка за съботната почивка. Като цяло обаче този ден е увит в тайнственост и прокоби. Вярва се, че сънищата, които се сънуват в тази нощ, са пророчески и се сбъдват в действителност.

12 от петъците в годината се смятат за лоши и поради тази причина са наричани „черни“. Те се намират непосредствено през големите празници – Димитровден, Сурва, Коледа, Богоявление, Трифон Зарезан, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русалска неделя, Петровден, Голяма Богородица и Кръстовден.

През тези дни е в сила забраната жените да вършат каквато и да било работа. Забраната е свързана с омилостивяване на висшите сили и с предпазване от наказание. Смята се, че който престъпи тези правила, бива застигнат от болести и беди. Освен това на този ден не трябва да се яде месо и да се работи с вълна, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.