Какво разкрива денят от седмицата, в който сте родени (VI част)

0
268

Съботният ден е определен като денят на мъртвите

Денят от седмицата, в който човек се появява на бял свят, не е никак случаен. Още от древни времена се вярвало, че е добре човек да се роди на голям празник.

денят
Съботният ден е определен като денят на мъртвите

Все пак това далеч не означава, че ако не сте родени в някой от благоприятните дни, трябва да се отчайвате. Границата между доброто и лошото е толкова тънка и променлива, че понякога народът ни имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същ ден както за добър, така и за лош.

Какво казва денят, в който сте родени, можете да научите в следващите редове:

Събота
Съботният ден е определен като денят на мъртвите. Именно това е и причината, поради която всички помени и Задушници се изнасят в събота. Близостта до света на мъртвите е за добро, но и за лошо. Той дава особена дарба, сила и предопределеност, но в същото време крие рискове и опасности.



На този ден не се пере, тъй като се смята, че мръсната вода от прането мърси храната на мъртвите. Не трябва да се лепи и замазва, защото се смята, че къщата ще опустее.
Факт е, че на децата, родени в събота, всички в семейството гледат с радост и почит. Тъй като това явление е рядко, се смята, че е Божие благоволение и милост към цялата фамилия.

Дори нещо повече – детето е Божи дар и милост за цялото селище, в което се е родило. В древни времена хората казвали, че е трудно да намериш съботник и през девет села. Вярвало се, че в къща, в която има съботник, не влизат зли духове и не я хващат магии. Дори животните, родени в събота, са на почит и уважение.

Смята се, че ако ви прокълне човек, роден в събота, клетвата му задължително ще ви стигне. През този ден не трябва да се започва нова работа. Ако пък момиче си мие главата в събота, ще се омъжи по-лесно. Не трябва да се крои риза, тъй като човекът, който ще я носи, ще умре скоро.

Поради фактът, че това е денят, определен за мъртвите, на него не се правят годежи и сватби. Освен това се врява, че в първата събота след сватбата, младоженците не трябва да спят вкъщи, защото не е на хубаво.

Ако третините на починал човек се случат в събота, това не е на добро. Смята се за знак, че още някой от тази къща ще си отиде скоро, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.