Какво разкрива денят от седмицата, в който сте родени (VI част)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Съботният ден е определен като денят на мъртвите

Денят от седмицата, в който човек се появява на бял свят, не е никак случаен. Още от древни времена се вярвало, че е добре човек да се роди на голям празник.

денят

Съботният ден е определен като денят на мъртвите

Все пак това далеч не означава, че ако не сте родени в някой от благоприятните дни, трябва да се отчайвате. Границата между доброто и лошото е толкова тънка и променлива, че понякога народът ни имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същ ден както за добър, така и за лош.

Какво казва денят, в който сте родени, можете да научите в следващите редове:

Събота
Съботният ден е определен като денят на мъртвите. Именно това е и причината, поради която всички помени и Задушници се изнасят в събота. Близостта до света на мъртвите е за добро, но и за лошо. Той дава особена дарба, сила и предопределеност, но в същото време крие рискове и опасности.На този ден не се пере, тъй като се смята, че мръсната вода от прането мърси храната на мъртвите. Не трябва да се лепи и замазва, защото се смята, че къщата ще опустее.
Факт е, че на децата, родени в събота, всички в семейството гледат с радост и почит. Тъй като това явление е рядко, се смята, че е Божие благоволение и милост към цялата фамилия.

Дори нещо повече – детето е Божи дар и милост за цялото селище, в което се е родило. В древни времена хората казвали, че е трудно да намериш съботник и през девет села. Вярвало се, че в къща, в която има съботник, не влизат зли духове и не я хващат магии. Дори животните, родени в събота, са на почит и уважение.

Смята се, че ако ви прокълне човек, роден в събота, клетвата му задължително ще ви стигне. През този ден не трябва да се започва нова работа. Ако пък момиче си мие главата в събота, ще се омъжи по-лесно. Не трябва да се крои риза, тъй като човекът, който ще я носи, ще умре скоро.

Поради фактът, че това е денят, определен за мъртвите, на него не се правят годежи и сватби. Освен това се врява, че в първата събота след сватбата, младоженците не трябва да спят вкъщи, защото не е на хубаво.

Ако третините на починал човек се случат в събота, това не е на добро. Смята се за знак, че още някой от тази къща ще си отиде скоро, пише zajenata.bg.

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар