Бабинден е! Ето какво трябва да направите днес

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

В някои райони на страната все още се спазват всички тези традиции

На днешния ден се отбелязва Бабинден – един от най-големите народни празници, посветен на бабите – онези жени, които помагат при раждане и на младите булки и невести, които са родили.

Бабинден

В някои райони на страната все още се спазват всички тези традиции

Обредите на Бабинден са свързани основно с желанието да се засвидетелстват уважение и почит към възрастните жени, които са бабували на родилките.
По стар стил Бабинден се отбелязва на 21 януари.

Майките, които имат деца на възраст от 1 до 3 години стават преди изгрев слънце и отиват на чешмата, за да налеят прясна вода. В котлето се пускат по стрък босилек и здравец. След това трябва да вземат калъп сапун и нова кърпа и да се отправят към дома на бабата, за да й полеят.

Обредното поливане на бабата-акушерка, трябва задължително да се извърши под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Жените подават на бабата сапуна, даряват я с пешкирите, които са донесли и й поливат, за да се измие.

На свой ред бабата-акушерка, трябва да закичи всички тези жени с китка здравец, вързана с червен и бял конец.
В някои райони на страната, при поливането бабата хвърля вода нагоре и подскачайки три пъти изрича следните думи: „Да рипкат децата и да станат бели и червени. Колкото капки, толкоз берекет и здраве.“

След ритуалното поливане, жените даряват бабата-акушерка с ризи, чорапи, платно, които премятат през лявото й рамо. Тя пък на свой ред връзва на ръчичките на децата, които е отродила червен и бял конец със сребърна монета и също ги дарява с ризи и чорапи.

На обяд жените се събират в дома на бабата-акушерка на празнично угощение. Всяка от жените носи по нещо – бъклица с вино или ракия, празнична погача, баница, печена кокошка и др. първо целува ръка на бабата-акушерка, а след това й подава и подноса с храната, която е донесла.

Дъщерите и снахите на бабата-акушерка, са тези, които са натоварени със задачата да наредят дългата празнична трапеза, около която да седнат всички присъстващи. След това започва веселбата, придружена с песни и танци.

В миналото бабата-акушерка поставяла на врата си наниз от червени чушки и с керемида кадяла под полите на жените, за да раждат повече челяд. Наричанията и припевките в повечето случаи имат сексуален смисъл.

След края на обяда в дома на бабата-акушерка започват да идват и мъжете. Кулминационният момент на Бабинден е обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата.
Празничният ден завършва вечерта на празничния мегдан, където всички се хващат на хорото, пише zajenata.bg.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар