Бабинден е! Ето какво трябва да направите днес

0
225

В някои райони на страната все още се спазват всички тези традиции

На днешния ден се отбелязва Бабинден – един от най-големите народни празници, посветен на бабите – онези жени, които помагат при раждане и на младите булки и невести, които са родили.

Бабинден
В някои райони на страната все още се спазват всички тези традиции

Обредите на Бабинден са свързани основно с желанието да се засвидетелстват уважение и почит към възрастните жени, които са бабували на родилките.
По стар стил Бабинден се отбелязва на 21 януари.

Майките, които имат деца на възраст от 1 до 3 години стават преди изгрев слънце и отиват на чешмата, за да налеят прясна вода. В котлето се пускат по стрък босилек и здравец. След това трябва да вземат калъп сапун и нова кърпа и да се отправят към дома на бабата, за да й полеят.

Обредното поливане на бабата-акушерка, трябва задължително да се извърши под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Жените подават на бабата сапуна, даряват я с пешкирите, които са донесли и й поливат, за да се измие.



На свой ред бабата-акушерка, трябва да закичи всички тези жени с китка здравец, вързана с червен и бял конец.
В някои райони на страната, при поливането бабата хвърля вода нагоре и подскачайки три пъти изрича следните думи: „Да рипкат децата и да станат бели и червени. Колкото капки, толкоз берекет и здраве.“

След ритуалното поливане, жените даряват бабата-акушерка с ризи, чорапи, платно, които премятат през лявото й рамо. Тя пък на свой ред връзва на ръчичките на децата, които е отродила червен и бял конец със сребърна монета и също ги дарява с ризи и чорапи.

На обяд жените се събират в дома на бабата-акушерка на празнично угощение. Всяка от жените носи по нещо – бъклица с вино или ракия, празнична погача, баница, печена кокошка и др. първо целува ръка на бабата-акушерка, а след това й подава и подноса с храната, която е донесла.

Дъщерите и снахите на бабата-акушерка, са тези, които са натоварени със задачата да наредят дългата празнична трапеза, около която да седнат всички присъстващи. След това започва веселбата, придружена с песни и танци.

В миналото бабата-акушерка поставяла на врата си наниз от червени чушки и с керемида кадяла под полите на жените, за да раждат повече челяд. Наричанията и припевките в повечето случаи имат сексуален смисъл.

След края на обяда в дома на бабата-акушерка започват да идват и мъжете. Кулминационният момент на Бабинден е обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата.
Празничният ден завършва вечерта на празничния мегдан, където всички се хващат на хорото, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.