Ето защо тези банани са най-полезни

0
508

Изборът е във ваши ръце

Ако и вие сте сред любителите на банани, то със сигурност тази информация ще ви е интересна и полезна.

банани
Изборът е във ваши ръце

Вероятно често си задавате въпросите какви са ползите от консумацията на банани, както и какво трябва да знаете, преди отново да си купите от вкусния плод. Може би се питате и дали трябва да изхвърлите бананите, осеяни с кафяви петна или точно обратното – да консумирате именно такива.

Несъмнено вкусните банани са плод, който може да бъде консумиран целогодишно. Той е отличен начин да задоволите глада си само срещу скромните 100 калории. С тях можете да си направите изкусителни десерти или пък вкусни смутита.

Когато става дума за избор на банани обаче, мнозина изпитват сериозни затруднения. Обикновено хората си казват, че едните банани са прекалено зрели, а другите – твърде зелени. А вие кой плод бихте избрали в този случай?



Е, ако също сте сред хората, които се затрудняват да си отговорят на този въпрос, прочетете следващите редове.

Предимства и недостатъци на зелените банани

Предимства
Едно от най-големите им предимства е наличието на високо съдържание на устойчиво нишесте. Именно те са по-добрата опция за всички онези, които трябва да консумират плодове, които не са с високо захарно съдържание. Освен това, когато тези плодове, са по-зелени, имат високо съдържание на пробиотични бактерии, оказващи благоприятно влияние на здравето на дебелото черво. Не на последно място трябва да посочим, че зелените плодове помагат за по-успешното усвояване на хранителните вещества, особено на калия.

Недостатъци
Зелените банани са с ниско съдържание на антиоксиданти. Истината е, че те се увеличават с узряването на банана. Това означава, че зеленият плод е със слабо наличие на толкова полезните антиоксиданти. Освен това, ако редовно консумирате неузрели банани, можете да си причините подуване на корема или пък образуване на газове. Това се дължи на високото съдържание на устойчиво нишесте.

Предимства и недостатъци на зрелите банани

Предимства
При тях устойчивото нишесте се трансформира в проста захар. Това се случва в процеса на зреене. Което пък означава, че жълтите банани се усвояват много по-лесно от организма. Имайте предвид, че колкото по-висок е гликемичният им индекс, толкова по-бързо се разграждат от организма. Узрелите плодове произвеждат вещество, наречено тумор-некротизиращ фактор. Това означава, че имат противоракови свойства и се борят с анормалните клетки.

Недостатъци
В процеса на зреене на плода се губят някои полезни микроелементи. За да сведете до минимум загубата на витамини и минерали, най-добре е да ги съхранявате в хладилника. Диабетиците трябва да избягват консумацията на узрял банан, тъй като в него се съдържа повече захар.

И не на последно място е добре да знаете, че колкото повече, са тъмните петна по повърхността на банана, толкова по-голяма защита ще осигури на имунната ви система, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.