Запознайте се с характеристиките на различните видове брашно и за какво е най-подходящо всяко едно от тях

0
361

Сега вече ще можете да направите правилния избор

Всяка домакиня е наясно с факта, че съществуват различни видове брашно.

брашно
Сега вече ще можете да направите правилния избор

При все, че в търговските вериги може да се открие голямо разнообразие от брашна, то със сигурност е трудно да се разграничи ясно разликата помежду им.

Поради тази причина ще ви предложим кратко ръководство за най-често срещаните типове брашно и специфичните им качества.

Видове брашно:



Пшенично брашно

Пшеничното брашно има следните разновидности:

Брашно за хляб
То е изготвено от твърда пшеница с високо съдържание на протеини и глутен. Създава добра текстура на тестото при ръчно месене. Използва се за направата на хляб, гевреци и други изделия с плътна текстура. Не се препоръчва да се използва за направата на торти и леки сладкиши.

Брашно за торти
То е с ниско съдържание на протеини и е смляно максимално фино. Най-често този тип брашна са избелени и това ги прави отличен избор за въздушни торти и сладкиши.

Брашно за сладкиши
То също е с ниско съдържание на протеини, благодарение на меките сортове пшеница, от които е направено. Текстурата му е фина. Подходящо е за направата на кроасани, мъфини и различни видове пай.

Мултифункционално брашно
Проблемът при него е, че се подлага на процедура по избелване, която крие опасности за здравето. Подходящо е за приготвяне на различни видове тестени изделия като кекс, хляб и сладки. Такова е класическото тип 500.

Алтернативни типове брашна
Освен пшеничното, което споменахме по-горе, съществуват още редица възможности, които можете да изпробвате. В следващите редове ще ви разкрием някои от най-често срещаните от тях:

От лимец
При все, че лимецът представлява техническа форма на пшеницата, той се разглежда като отделен вид култура. Този тип е със специфична естествена сладост, лесно е за обработка и е с мека текстура. Може да го използвате за направата на сладкарски изделия, пица или хляб.

Ръжено
Неговият вкус е по-остър, но пък за сметка на това притежава редица полезни свойства. То се препоръчва за употреба от хора, страдащи от диабет, хипертония, рак и други сериозни заболявания. Количеството глутен, съдържащо се в него е сравнително по-малко. Ферментира по-бързо в сравнение с пшеницата. Подходящо е за направата на хляб и хлебни изделия.

От елда
То не съдържа глутен, има синкав оттенък и е с вкус на ядки. Това, което го отличава от останалите типове брашна, е че абсорбира много течности. Поради тази причина се нуждае от добавяне на вода по време на печенето. От него се приготвят отлични торти и палачинки.

От ечемик
Притежава естествен малцов вкус и е с ниско съдържание на глутен. Препоръчва се когато замесвате тесто от ечемик или някакъв друг тип пълнозърнесто брашно, да го оставите да отпочине за една нощ. По този начин ще дадете възможност на триците да омекнат и тестото ще е по-лесно за обработване. Това брашно е идеално за приготвяне на бисквити и сладки тестени изделия поради естествено сладкия вкус, пише rozali.com.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.