Ето защо понякога губим представа кой ден от седмицата е

0
285

Това си има своето научно обяснение

Едва ли има човек, на когото да не се е случвало да изгуби представа кой ден от седмицата е.

Това си има своето научно обяснение

Е, това, което трябва да знаете, че няма място за притеснение при такава ситуация. Ако и вие често се питате кой ден е днес и се чудите защо най-добре си спомняте понеделниците и петъците, докато останалите дни са ви някак безлични, то това си има своето обяснение.

Отговор на този въпрос са дали група британски психолози. Те твърдят, че в повечето случаи, понеделниците и петъците са със специфична „самоличност“ за преобладаваща част от хората. Така например почти всеки асоциира понеделникът с негативи, досада, натовареност и умора. В същото време обаче петъкът се свързва с парти, разпускане и свобода.

Факт е, че понеделникът е денят от седмицата, който действа потискащо на повечето хора, докато петъците са най-щастливите работни дни. В този ред на мисли дните в средата на седмицата остават някак безлични. Те като че ли се сливат с човешките представи, поради което често пъти хората ги бъркат. Това е обяснението на авторите на проучването от университетите на Линкълн, Йорк и Хартфордшър.



Още с появата си на бял свят човекът бива съпътстван от седемдневния цикъл. В резултат на това в представите на хората всеки един ден от седмицата придобива собствен характер, твърдят специалистите.

Често пъти в тестовете, хората не успяват да назоват настоящия ден. При над 40 процента от общо 1000 участници, се е получило объркване с предходния или със следващия ден. Прави впечатление, че преобладаващата част от тези грешки, са направени в средата на седмицата. Такива грешки се получават най-често след празници или след дълги почивни дни. В тези случаи хората имат усещането, че изостават с един или повече дни.

Освен това на участниците им била поставена задачата да демонстрират колко бързо могат да назоват настоящия ден от седмицата. Оказало се, че те са в състояние да го посочат двойно по-бързо в случаите, в които денят е понеделник или пък петък. Когато денят е някой от тези в средата на седмицата, това забавя значително назоваването му. Сред най-трудните за определяне дни, се оказала срядата, посочват още специалистите по психология, провели това проучване.

Е, вероятно след дългите почивни дни и на вас ви е било доста трудно, докато влезете отново в работен ритъм. Може би през това време често пъти ви се е случвало да се объркате кой ден от седмицата сме или пък да ви се е искало вече да е петък, пише dariknews.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.