Корите от мандарини и портокали ще направят чудеса с дома ви

0
350

Те могат да се превърнат във ваш верен съюзник срещу вредителите

Вероятно повечето от вас изхвърлят корите от мандарини и портокали, без изобщо да си дават сметка за ползите, които могат да извлекат от тях.

корите от мандарини
Те могат да се превърнат във ваш верен съюзник срещу вредителите

Обикновено на корите от мандарини и портокали се гледа като на отпадък, който трябва да бъде изхвърлен, но грешите.
Може би мнозина от вас свързват мандарините и портокалите с коледно-новогодишните празници, когато на трапезата неизменно присъстват тези плодове.

Вероятно някои от вас не изхвърлят веднага корите от мандарини и портокали, а ги слагат върху радиатора или друг отоплителен уред, за да се насладят на аромата им. Оказва се обаче, че това начинание е отлична идея. Освен това обаче корите от мандарини и портокали имат още редица полезни приложения, които ще направят истински чудеса с дома ви.

При все, че коледно-новогодишните празници отшумяха, навън все още е снежно и студено и портокалите, и мандарините, са основните плодове, които се предлагат на пазара и са на достъпни цени.



Ако поставите кори от мандарини на рафтовете, където съхранявате торби, кутии с храна, буркани и какво ли още не, ще защитите ефективно кухнята (килера) от неприятни вредители като мравки и молци.
Тук трябва да отбележим, че за да постигнете този ефект, е нужно да поставите кората веднага след като я обелите, а не след като вече е изсъхнала. Тя е ефективна само докато все още отделя етерични масла.

Освен това можете да ги използвате като натурален ароматизатор за гардероба си. Нужно е просто да сложите няколко кори от портокали или мандарини в платнена торбичка и да я наместите между дрехите. Със сигурност гардеробът ви ще ухае много приятно.

Натурален ароматизатор за гардероба можете да си приготвите като в платнена торбичка сложите малки виолетови цветя, цветя от лавандула, листа от мента, пръчици канела, клончета от розмарин, а защо не и карамфил (подправка).
Сами изберете аромата, който най-много обичате и на който искате да ухаят гардеробът и дрехите ви.

Можете разбира се да ги използвате и за ароматизатор на стаята. Достатъчно е просто да поставите корите от мандарина или портокал в подходяща декоративна чинийка, която да сложите някъде в стаята. По този начин ще си осигурите приятен и свеж аромат поне в рамките на деня.

Е, след като вече ви запознахме с някои от ползите от корите от мандарини и портокали, едва ли следващият път, когато решите да хапнете някой от вкусните плодове, ще бързате да изхвърлите обелките им.

Освен това не на последно място трябва да посочим, че корите от портокалите можете да използвате и за овкусяване на сладкиши. Също така можете си направите и чай от портокаловите и мандаринените кори, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.