Задава се Кървава луна

0
570

Следващият път, в който ще може да се наблюдава това явление ще е през 2022 година

Любителите на интересните астрономични явления, ще имат възможността да наблюдават първата за тази година Кървава луна.
За съжаление тя ще е и единствената до 2022 година.

Кървава луна
Следващият път, в който ще може да се наблюдава това явление ще е през 2022 година

Заради навлизането й в земната сянка и специфичното пречупване на светлината, ще станем свидетели на явлението, наречено Кървава луна. Явлението ще може да се наблюдава в ранните часове на утрешния ден. Специалистите посочват, че това ще е първото и единствено пълно лунно затъмнение за настоящата година.

Дискът на спътника ни ще е видимо по-голям и в кулминацията си, явлението ще е с кърваво червен цвят. Добри условия за наблюдение на Кървавата луна ще има в западната част на страната, където облачността ще е значително по-рехава. За да видите Луната на сутринта, я търсете на запад, съвсем близо до хоризонта, съветват още специалистите.

Три часа ще продължи затъмнението от земната сянка, а пълното затъмнение ще е около час. През пълното лунно затъмнение, Луната няма да стане невидима, категорични са специалистите от обсерваторията в Габрово. Тя обаче ще се сдобие с червен цвят, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване е в резултат на слънчевите лъчи, които не я достигат пряко.



Явлението Кървава луна ще стартира в 5.37 ч. българско време, а пълното затъмнение ще настъпи в 6.41 ч. Последният контакт със земната сянка ще е около 8.51 ч.
От обсерваторията в Габрово посочват, че лунното затъмнение ще е видимо дори и с невъоръжено око. Ако обаче се използват оптически уреди, ще се наблюдават много по-детайлно промените по лунния диск.

Астрономическата обсерватория в Габрово информира жителите и гостите на града, че ще отвори врати на 21 януари. Всички желаещи, ще могат да наблюдават природното явление от 5.30 ч.

Следващият път, в който любителите на интересни астрономически явления ще могат да наблюдават пълно лунно затъмнение, виждащо се от Европа, ще е на 16 май 2022 година. Разбира се до това време ще могат да се наблюдават и няколко частични лунни затъмнения.

Пасажът на Меркурий, ще е другото интересно явление, което ще имаме възможността да наблюдаваме през тази година. Планетата, гледана от Земята, ще премине пред слънчевия диск. Това явление ще се случи в следобедните часове на 11 ноември.

Припомняме, че неотдавна имахме възможността да се насладим на явлението Кървава луна. Това се случи на 27 юли, миналата година. В страната ни явлението стартира в 21.24 ч. на 27 юли и продължи до 0.13 ч.

След като изгря на нощното небе, естественият спътник на Земята се оцвети в червен цвят. Именно заради това уникално оцветяване, явлението е наречено Кървава луна , пише vesti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.