Проф. Филипов коментира въпрос, който вълнува много хора (+видео)

0
529

В научно-популярната поредица на Etv Haskovo Novini „Без формат“ гостува проф. Филипов. Двамата с водещата Христина Котларска разискват една много интересна тема

А именно, какво представлява реалността.

проф. Филипов
Проф. Филипов

Реалността е онова, което ние възприемаме с нашите очи, уши и нос.

Ние сами си създаваме структурата на реалността. Например, определяме, че това е маса, онова е стол. Това е червено, онова е сладко. Това е висок шум, онова е нисък шум.

Родителите предават тази информация на децата, а родителите са я получили от своите родители.



От поколение на поколение си предаваме една таблица от понятия, към които привързваме реалността.

Много по-сложен е въпросът до каква степен тази реалност е свързана със съзнанието на човека. Реалността на човека е коренно различна от тази на животните.

До преди 100 години нещата са били ясни, но след като квантовата механика се появява, тя преобръща нашите представи за света.

До преди нея сме живели с нашата материалистична философия, създадена от Декарт, от Нютон, Лайбниц и други умове на 17 век.

Според тях материалният свят около нас е независим от нашето съзнание. В началото на 20 век се появява квантова механика. Тя възниква по повод дуалност на материалните частици.

В миналото се говореше, че съзнание притежава само човекът. Сега се разбира, че съзнание притежават животните, растенията.

В квантова механика съществува един изключително интересен елемент, който се нарича квантова корелация или квантова несвързаност.

Ако две частици или две системи са били заедно, а след това бъдат раздалечени на огромно разстояние, те продължават да си комуникират. При това с огромна скорост.

Кохерентна е връзката между майката и детето. Майката усеща състоянието на детето, независимо от разстоянието. Аналогична е връзката между близнаците.

Човешкият мозък притежава способността да възприема информация, да я складира, да я обработва и интерпретира. Но той също така притежава интуиция. Човешкият мозък може да черпи информация от информационното поле. Това са сънища, прозрения, озарения.

Например, хората на изкуството притежават способността да черпят информация и след това да я интерпретират в нашата реалност (художници, композитори и други).

Когато Вселената се е зародила, тя е произлязла от физически вакуум, но е имала и информационен вакуум.

Още интересни факти ще научите от проф. Филипов от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.