Росен Петров съживява спомена за непобедимия Дан Колов (+видео)

0
493

В поредицата „Операция: История“  Росен Петров и неговият гост разказват за силата на Дан Колов. Непобедимият българин, който смути американците

Георги Георгиев от Федерацията по културизъм споделя интересни случки от живота на Дан Колов.

Дан Колов
Дан Колов (1892-1940)

След като пристигнал в САЩ, Дан Колов започнал да си изкарва прехраната като общ работник.

Още тогава показал своята българска сила и мощ.

Участвал в строеж на жп линия. Работниците трябвало да пренасят металните релси от едно място на друго, за да ги монтират на трасето.



По 6 мъже носели една метална релса. Дан Колов сам хващал и носел релсите.

Още като обикновен работник успял да направи огромно впечатление както на своите колеги работници, така също и на своите началници.

Всички изпитвали огромен респект и страхопочитание към свръх силния българин.

В Япония участва в битка с техен силов войн. Дан Колов чупи гръбнака на своя противник и така печели. Японците подивяват и искат да го линчуват. Нашият атлет напуска страната и се зарича никога повече да не стъпи там.

Преди да излезе на ринга, някой се опитал да го убие в хотелската стая като хвърлил нож. Както сме гледали по филмите за нинджите.  Дан Колов успял на косъм да се отърве от ножа.

През 1933 г. в Париж побеждава абсолютни всички останали състезатели. На финала се среща с Анри Деклан. Анри бил известен като „човекът с хилядата хватки“.

Дан Колов успява и него да срази. След победата получава титлата „европейски шампион“ и като награда „диамантен пояс“. Всички започват да го наричат „Кинг Конг“, „Балканският лъв“, „Кралят на кеча“.

Участвал е в мачове по целия свят. В  Австралия, Нова Зеландия, Африка и Азия. Успява да победи  китаеца Уан Фу и други забележителни тибетски майстори на бойните изкуства.

След 30 г. прекарани в чужбина, Дан Колов се прибира в България. Посрещат го като герой. Получавал постоянно предложения да  смени българското гражданство с американско, но винаги е отказвал.

До края се е чувствал горд българин. Неговите думите са патриотични: „Чувствам се силен, защото съм българин!“

 

*************

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.