Ето защо трябва да консумирате редовно леща през зимата

0
317

Дори си нямате представа колко е полезна

Зимата е в разгара си, а специалистите горещо препоръчват да хапвате редовно леща през този сезон.

леща
Дори си нямате представа колко е полезна

Какви са причините за горещите им препоръки ще ви разкрием в следващите редове. Факт е, че напоследък кафявата леща се пренебрегва все по-често и на трапезата на българина присъства червената. Вероятно непримамливият й външен вид и ограничените рецепти с този продукт, са сред основните причини за това той да бъде пренебрегван.

Оказва се обаче, че кафявата леща е една от най-полезните храни, която в същото време е и диетична. Лещата никога не е слизала от трапезата от библейски времена до наши дни. Още древните хора са били наясно с лечебните й и хранителни свойства. Тя е и едно от най-старите култивирани растения.

Споменава се още в Библията и е било жизненоважна в бита на хората. Те дори са я облагали с данък. С времето хората започнали постепенно да се отнасят пренебрежително към нея, определяйки я като „храна за бедните“.



Съдържащите се полезни вещества в лещата, я нареждат сред най-здравословните храни, познати на човечеството. Тя е богата на протеини също колкото и месото. В нея се съдържат солидни количества минерали и минерални соли, цинк, мед, калий, фосфор, желязо, манган, цинк, изофлавоноид (вид аминокиселини, борещи се срещу хормонозависимите тумори). Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че тя е бавен въглехидрат, което я прави подходяща за здравословни диети.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че е с ниско съдържание на мазнини и натрий. В 100 гр. леща се съдържат около 310-320 ккал, от които 1/3 са белтъчини. Тя е най-богатият продукт на витамините от група В, особено В9, по-известен като фолиевата киселина. Кълновете на лещата пък са изключително богати на витамин С. продуктът съдържа и 122% от дневните нужди на организма за диетични фибри.

Тук е мястото да подчертаем, че лещата е екологично чист продукт, тъй като не натрупва в себе си токсини и нитрати. В същото време обаче може да е алерген заради високото съдържание на пурини. Поради тази причина не се препоръчва да се консумира от хора, страдащи от подагра.

Ето и списък с ползите от редовната консумация на леща:
– Тя е пълноценна храна за всеки заради високото съдържание на протеини;
– Тъй като фибрите в нея подобряват храносмилането, се препоръчва при запек. Тя улеснява чревната моторика и извежда токсините и шлаките от организма;
– Важна храна е за бременните жени и кърмачките заради желязото и фолатите. Подходяща е и за малки деца, тъй като люспата й е тънка;
– Понижава риска от онкологични заболявания на гърдата и женската репродуктивна система;
– Може да се консумира почти при всички хранителни режими, стига да няма изрична забрана за това. Не е подходяща за хора с алергия и подагра;
Не на последно място, тя укрепва имунната система, което я прави изключително подходяща за зимата, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.