Дните до 3 февруари са вълшебни и…

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Можете са сбъднете някое съкровено желание

Старите хора разкриват, че дните до 3 февруари, са вълшебни.

дните

Можете са сбъднете някое съкровено желание

Дните, наречени Трифунци стартират в първия ден от февруари и продължават до 3 февруари. За никого не е тайна, че на днешния ден почитаме паметта на мъченик Трифон, славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното.

В народния календар ще срещнете този празник като Трифон Зарезан или Трифоновден. Той се свързва основно с почетното зарязване на лозата, наречено още закройване. То се извършва предимно от мъжете, стопани на лозята. Те отиват на лозето с хляб, кокошка и бъклица вино.

Първото, което трябва да направи всеки лозар, отивайки на лозето, е да се прекръсти. Едва след това взима ножицата и отрязва по три пръчки от три корена лозе. Тези пръчки трябва да се свият на венец, с който мъжете да окичат калпака си. Корените, от които са отрязани пръчките пък, трябва да се полеят с вино от бъклицата.

След този ритуал всички се събират на обща трапеза. Преди да започне храненето, трябва да си изберат „цар Трифон“. Той трябва да е берекетлия, за да може да благослови лозята и от всяка лоза да излезе по чембер вино.

Утрешният ден – 2 февруари, е посветен на един от 12-те големи християнски празници – Сретение Господне. Това е един от четирите празника през годината, посветен на Божията майка. Той се отбелязва на 40-ия ден от раждането на Исус Христос.

Последният от дните, наречени вълшебни, е 3 февруари. На този ден се почита паметта на Свети Симеон. Той е един от 70-те преводачи на старозаветния текст на библията от еврейски на гръцки език.

Общото между дните от 1 до 3 февруари е, че и трите се свързват с лозята, благоденствието, виното и плодородието.
Причината да ги наричат вълшебни се крие в това, че според разказите на старите хора всеки, който се помоли от цялото си сърце за нещо в някой от тези дни, то ще се сбъдне.

Според преданията, най-първо ще бъдат чути молитвите на всички онези, които се молят за здраве и плодородна година. Освен това е от много голяма важност те да извират от дъното на душата на онзи, който ги казва. В противен случай шансът да се сбъднат, е много малък.

Е, след като вече сте запознати със символиката, с която са натоварени тези три дни, не пропускайте възможността да се помолите за нещо добро. Може пък молитвите ви да бъдат чути, пише zajenata.bg.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар