Дните до 3 февруари са вълшебни и…

0
329

Можете са сбъднете някое съкровено желание

Старите хора разкриват, че дните до 3 февруари, са вълшебни.

дните
Можете са сбъднете някое съкровено желание

Дните, наречени Трифунци стартират в първия ден от февруари и продължават до 3 февруари. За никого не е тайна, че на днешния ден почитаме паметта на мъченик Трифон, славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното.

В народния календар ще срещнете този празник като Трифон Зарезан или Трифоновден. Той се свързва основно с почетното зарязване на лозата, наречено още закройване. То се извършва предимно от мъжете, стопани на лозята. Те отиват на лозето с хляб, кокошка и бъклица вино.

Първото, което трябва да направи всеки лозар, отивайки на лозето, е да се прекръсти. Едва след това взима ножицата и отрязва по три пръчки от три корена лозе. Тези пръчки трябва да се свият на венец, с който мъжете да окичат калпака си. Корените, от които са отрязани пръчките пък, трябва да се полеят с вино от бъклицата.



След този ритуал всички се събират на обща трапеза. Преди да започне храненето, трябва да си изберат „цар Трифон“. Той трябва да е берекетлия, за да може да благослови лозята и от всяка лоза да излезе по чембер вино.

Утрешният ден – 2 февруари, е посветен на един от 12-те големи християнски празници – Сретение Господне. Това е един от четирите празника през годината, посветен на Божията майка. Той се отбелязва на 40-ия ден от раждането на Исус Христос.

Последният от дните, наречени вълшебни, е 3 февруари. На този ден се почита паметта на Свети Симеон. Той е един от 70-те преводачи на старозаветния текст на библията от еврейски на гръцки език.

Общото между дните от 1 до 3 февруари е, че и трите се свързват с лозята, благоденствието, виното и плодородието.
Причината да ги наричат вълшебни се крие в това, че според разказите на старите хора всеки, който се помоли от цялото си сърце за нещо в някой от тези дни, то ще се сбъдне.

Според преданията, най-първо ще бъдат чути молитвите на всички онези, които се молят за здраве и плодородна година. Освен това е от много голяма важност те да извират от дъното на душата на онзи, който ги казва. В противен случай шансът да се сбъднат, е много малък.

Е, след като вече сте запознати със символиката, с която са натоварени тези три дни, не пропускайте възможността да се помолите за нещо добро. Може пък молитвите ви да бъдат чути, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.