Ето защо не трябва да изхвърляте костилката от авокадото

0
528

Все още не може да се каже категорично колко са полезни

В последно време авокадото набира все повече популярност по нашите ширини.

авокадото
Все още не може да се каже категорично колко са полезни

Всеизвестен е фактът, че авокадото е с голяма костилка. Често пъти тя бива изхвърлена с лека ръка. Някои хора обаче са категорични, че тя е от огромна полза за здравето и не трябва да бъде изхвърляна. Други пък се опасяват, че не е безопасно да се яде костилката на този плод.

В следващите редове ще ви разкрием някои факти за кoстилката на този изключително полезен плод. Тези ядки са обвити в твърда черупка и заемат между 13 и 18% от размера на целия плод. Информацията за състава на ядките на авокадото е доста ограничена. Според това, което се знае, те съдържат мастни киселини, въглехидрати, диетични фибри и малко количество протеин.

Освен това ядките на този плод се сочат за богат източник на фитохимикали, в това число и вещества, които растенията произвеждат, за да се защитят.
Така например в Нигерия използват ядките от авокадо за справяне с хипертонията (високо кръвно налягане).



Там смятат, че тези ядки, са изключително полезни и недоумяват защо не се използват повече.
Някои хора смятат, че те са изключително полезни за прием от хората, страдащи от диабет.
Смята се, че те намаляват успешно нивото на кръвната захар. Ядките са били приложени при плъхове, страдащи от това заболяване. Едно от изследванията при живи животни сочи, че тя е точно толкова ефективна, колкото и антидиабетичните лекарства.

Както вече споменахме се счита, че ядките от авокадо помагат за нормализиране на високото кръвно. Проведените изследвания върху животни сочат, че екстрактите от тези ядки спомагат за отпускането на кръвоносните съдове. Това на свой ред подпомага понижаването на кръвното налягане, което е сред основните рискови фактори за появата на сърдечни заболявания.

Резултатите от други изследване пък сочат, че авокадовите ядки се справят успешно с бактериите. Учените са стигнали до заключението, че те могат успешно да спрат растежа на спорообразуващи бактерии.

Никак не са малко хората от съвременното общество, които имат високи нива на лошия холестерол. Е, оказва се, че тези ядки могат да намалят значително лошия холестерол или поне така действат при лабораторните мишки.

Все пак на този етап направените изследвания не са достатъчни, за да се каже твърдо, че е добре да консумирате ядките от този екзотичен плод. Някои от учените твърдят, че в тях се съдържат и доста вредни вещества. Те посочват, че някои от съединенията, съдържащи се в тях могат да бъдат вредни за организма. Все още не може да се каже категорично дали тези ядки са полезни или вредни, тъй като е нужно да се проведат още редица изследвания, пише zdraveto.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.