Добре ли е да се пие вода по време на хранене или не? (I част)

0
849

Това, което малцина знаят е, че храносмилателният процес не започва в стомаха, а в главата

Със сигурност сте чували много пъти съветът, че не трябва да се пие вода по време на хранене. А задавали ли сте си въпроса защо е така?

вода
Това, което малцина знаят е, че храносмилателният процес не започва в стомаха, а в главата

Почти всеки пие кафе по време на закуска, сок по време на обяд и вино по време на вечеря. Има и такива, които дори когато ядат супа, пият вода.

Някои диетолози са категорични, че не трябва да се пие вода или други течности по време на хранене, тъй като разреждат стомашния сок, влияят върху киселинността и забавят храносмилателния процес. Други пък са непоколебими и съветват да пиете колкото се може повече вода.

И тук настава объркването, и всеки се чуди кое правило да спазва, и кое е правилното.
Всъщност, оказва се, че логичните разсъждения по темата, са много далеч от физиологичните процеси, които се случват в организма.



Това, което малцина знаят е, че храносмилателният процес не започва в стомаха, а в главата. Вероятно сте изненадани, но е факт. Помислете си и ще се сетите поне за няколко случая, в които слюноотделянето ви се е увеличило само при мисълта, че след малко ще ви сервират вкусен обяд или вечеря.

Ще се съгласите също така и че по време на дъвченето, храната се смесва със слюнка, обогатена с ензими. На практика това означава, че храната влиза омекотена в стомаха. Постъпвайки там, я поема стомашният сок. Стомахът на средния човек има нужда от 3-4 часа, за да смели обилния обяд и да го превърне в течност (химус).

Напускайки стомаха, тази течност пътува през червата, откъдето организмът извлича нужните му полезни вещества. И докато храната остава в стомаха в продължение на няколко часа, то водата далеч не се задържа толкова дълго. Достатъчни са едва 10 минути, за да може 300 мл. вода, които сте изпили, да напуснат стомаха.

Приемайки вода по време на хранене, вие подпомагате процеса на преминаването на храната през храносмилателната система. Освен това овлажнявате сухата храна.
Много е важно да се знае, че навлизайки в стомаха, водата не променя значително киселинността на стомашния сок.

Освен това не действа потискащо и на хранителните ензими, а по-скоро им помага да се справят по-добре със задачата си. Човешкото тяло е много сложна система, но пък за сметка на това, тя е смазана отлично и действа безотказно. Интересен е и фактът, че стомахът освобождава около два литра течност на ден, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.