Добре ли е да се пие вода по време на хранене или не? (II част)

0
433

Добре е течностите, които поемате по време на хранене да са с умерена температура

В първата част ви запознахме с някои факти, свързани с приема на вода по време на хранене. Вероятно до известна степен вече сте си отговорили на въпроса дали е полезно да я приемате по време на хранене или не.

вода
Добре е течностите, които поемате по време на хранене да са с умерена температура

В следващите редове ще ви запознаем с още няколко важни подробности, които ще ви помогнат да си дадете категоричен отговор на въпроса, свързан с приема на вода по време на хранене.

Ето ги и тях:

Специалистите успокояват, че дори да приемате по галон вода по време на хранене, това няма да повлияе много върху киселинността на стомашния сок. Ако стомахът усеща, че е неспособен да се справи с храносмилателния процес, той ще освободи нова порция ензими, които ще повишат киселинността на стомашния сок.



Освен това не трябва да забравяме и факта, че приемаме немалко количество вода и с храната. Така например един портокал съдържа 80% вода. Привържениците на сухата храна твърдят, че ако влезе вода в стомаха, докато се хранят, тя изтласква неразградената храна от стомаха, направо в червата.

Поддръжниците на теорията, че трябва да се пие вода по време на хранене пък твърдят, че дори течността да напусне стомаха по-рано от твърдите храни, тя не оказва влияние на скоростта на смилането им. Освен това тя със сигурност не изтегля част от храната в червата.

От всичко казано дотук, специалистите стигат до извода, че не е грешка, ако пиете вода по време на хранене. Ако я приемате правилно, тя няма да ви нанесе никаква вреда. Дори напротив, тя ще допринесе за омекотяването и по-лесното смилане на сухата храна. Не само ще подобри работата на храносмилателните ензими, а и ще подобри значително усвояването на полезните хранителни вещества.

Не трябва обаче да пиете вода, докато не сдъвчете добре храната и не я погълнете. Тя трябва да бъде напълно наситена със слюнка.
Още повече, приемайки от живителната течност по време на хранене, човек забавя хода на храненето. В резултат на това той поема значително по-малко количество храна и така може да се избави от неприятното усещане за тежест. Всъщност мнозина страдат от това чувство поради факта, че бързат да се нахранят и не сдъвкват добре храната.

Няма особена разлика дали приемате вода по време на хранене или пък любимия ви чай. Специалистите обаче препоръчват да избягвате приема на твърде студени или твърде горещи течности. Добре е те да са с умерена температура, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.