Проф. Попхристов: Свети апостол Павел дава начало на европейското християнство от България (+видео)

0
480

Проф. Дамян Попхристов изнася лекция пред аудитория и пред камерата на Портал 12. В нея говори за Свети апостол Павел и неговото идване в България

Свети апостол Павел е първият Христов ученик, който пренася учението на своя учител в Европа.

Свети апостол Павел
Проф. Дамян Попхристов

Първото населено място в Европа се казва Филипи.

Тук има спор между гръцко селище и град Пловдив, който в онези римски години се наричал Филипопол.

Проф. Попхристов казва, че в района на Гърция имало малко селище, наречено Филипи.С този въпрос се занимава проф. Асен Чилингиров. Проф. Чилингиров е роден в София, но е следвал в Германия и е останал да живее там.

Посвещава живота си на изследователска работа не само за Германия, но и за България. Точно в Германия издава поредица от научни трудове за българската архитектура, за български църкви и манастири.

През 2005 и 2007 г. излизат две части на научни труд “Готи и Гети”, публикуван в София.

Последният труд на проф. Асен Чилингиров излезе наскоро. Той е със заглавие “Апостол Павел – Филипи и Филипопол”.

Свети апостол Павел
Книгата за Свети апостол Павел

Професорът вече е доста възрастен (р. 1932 г.), но продължава да работи неуморно. Той е изчел абсолютно всичко, което е било публикувано или съхранено като документи за Свети апостол Павел. При това на най-различни езици. Чак след 30 години неуморна работа, той успява да състави този труд. И понеже не е могъл да присъства на представянето на книгата в Пловдив, изпратил поздрави от Германия. Казал, че “филипополчани трябва да се гордеят, че живеят в града, от който е тръгнало християнството към Европа”.

Проф. Попхристов започва своята лекция с цитати от Библията, в която се назовават конкретни градове, реки и други подробности.

След това показва снимки, с които доказва, че всъщност Свети апостол Павел не е бил в малкото селище Филипи, а е пристигнал в град Флипопол.

Изгледайте цялото видео, защото от него ще научите изключително интересни факти и подробности, за които не сте подозирали преди.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.