Опитни цветари разкриват как да накарате теменужките да цъфтят обилно

0
1227

Така ще се радвате дълго време на красотата им

Ако и вие сте сред любителите на теменужките, то със сигурност ще искате да се радвате на красивите им цветове максимално дълго време.

теменужките
Така ще се радвате дълго време на красотата им

Със сигурност ще се съгласите, че когато теменужките цъфтят, то первазът на прозореца направо грейва.

Трябва обаче да сте наясно как да се грижите за тези красоти, за да радват окото ви за по-дълго време, облени в цветове. Отглеждането на теменужките като всяко друго растение, си има своите тайни.

Първата от тях разбира се, е свързана с подхранването. Всяко растение има нужда от подхранване и тези красавици не правят изключение. Много от цветарите са категорични, че най-добрия начин за това, са запарените чаени листа. В същото време обаче не трябва да прекалявате. Можете да прилагате този метод само през пролетта. Разбира се няма да са излишни и специалните торове, предназначени за тях. Въпреки това основното им подхранване трябва да бъде с чаени листа.



Втората тайна се крие в избора на подходяща саксия. От особена важност е тя да не е твърде голяма. Дори напротив – трябва да е толкова малка, че да изглежда сякаш на цветето му е тясно. Ако подберете твърде широка саксия, теменужките ще вложат силата си в корени и листа и няма да можете изобщо да се порадвате на красивите им цветове. Със сигурност не бихте искали подобно нещо.

Третата тайна се корени в умелото поливане на красавиците. Никога не ги поливайте отгоре. По този начин рискувате водата да остане в ъгълчето между листото и стеблото и това ще постави началото на гнилостен процес. Най-добре е да заложите на дренажна тръбичка в почвата. По този начин ще позволите на водата да се стича директно в почвата и да овлажнява корените.

Предпоследната тайна за правилното отглеждане на теменужките, е в дренажните отвори. Имайки предвид, че те не обичат прекомерната влага, саксията задължително трябва да има такива. Освен това размерът им трябва да е доста солиден. Не забравяйте, че върху дренажните отвори, трябва да има глина.

И последната тайна, но не и по важност, благодарение на която ще се радвате на красивите цветове на теменужките, е свързана с почвата. Най-добре подсигурете специална почва за тях. Това е много важно, тъй като те са много придирчиви към почвата. Опитните цветари препоръчват да добавите агровермикулит, което ще я направи по-рехава. Освен това той ще спомогне за поддържането на оптимална температура и влага. Съотношението на агровермикулит и почва, трябва да е 1:1, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.