Полуразрушен манастир лекува тежки болести!(Стотици намират спасение)

0
354

Този манастир е единственият действащ в Странджа

Манастирът е известен с името на селото, където се намира. Светата обител носи името „Света Петка” и е построен през 12-ти век върху древно светилище.

Манастирът в Странджа лекува, сн. Фейсбук

Той се намира в село Голямо Буково и светата обител е известна повече с това име.

Според легендата мястото на градежа на манастира е избран след един пророчески сън. Дева Мария се явила на болен мъж от селото, което по онова време се е казвало Коджа бук.

Света Богородица му казала да се измие с водата от извора, намиращ се сред останките на светилището и ще оздравее.



И чудото се случило, мъжът наистина оздравял, след като послушал съвета на Богородица.

И след пророческият сън на местото над извора бил изграден цял манастир. Вековната история никак не е благосклонна към светата обител.

През вековете манастира бил разрушаван, възстановяван, бил превърнат в по-късните години на пионерски лагер и накрая отново възстановен като действаща света обител.

Днес той е обитаван единствено от йеромонах Евтимий, като каменния му метох е полуразрушен. Интересното е, че Голямобуковският манастир е бил известен в миналото с богатството си.

Историята на тази древна светиня е интересна, но най-интересното са висящите на околните дървета дрехи.Този ритуал е свързан с култ към светците-изцелители.

Който култ води началото си от тъмните езически времена.

Миряните вярват, че като оставят дреха на болния на чудодейно место, до извор, манастир, пещера на светец отшелник, гроб на светия или други подобни, тогава в дрехата на болния остава заболяването и той оздравява.

Именно древното аязмо на манастира „Света Петка” край село Голямо Буково е причината да се практикува този странен обичай и да се стичат хора от всички краища на страната и от чужбина, за да търсят избавление от болестите си.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.