Съвършена ли: Хеопсовата пирамида е крива! (Виж доказателствата)

0
163

Хеопсовата пирамида се оказа крива

Една от най-забележителните структури в света Хеопсовата пирамида не е съвършена. Величествената пирамида е наклонена.

Оказва се, че една от най-съвършените пирамиди във вековете назад има дефекти. Защото тя се е наклонила на една страна заради грешка на строителите, които са я съградили преди 4500 години.

Хеопсовата пирамида
Хеопсовата пирамида не е съвсем права, сн. Фейсбук

Според съвременните изчисления западната страна на внушителното съоръжение е е малко по.-дълга от източната, пише Science Alert.

Това говори само, че квадратът, на който е построена пирамидата не е правилен, макар от страни да изглежда да е такъв.Това несъвършенство са открили два екипа на Glen Dash Research Foundation и Ancient Egypt Research Associates (AERA).

Двете организации са проучвали невероятното съоръжение и неговите оригинални пропорции.

Хеопсовата пирамида е била облицована от варовик, по времето на строежа й.

Тя е създадена през управлението на фараон Хеопс но през годините тази облицовка е била свалена, за да се използва за други строителни обекти, най-вероятно.

И накрая пирамидите добиват този външен вид, какъвто ги познаваме и днес, разказва ръководителят на Glen Dash Research Foundation.

За да разберат как е изглеждала при строежа й хеопсовата пирамида, учените са направили внимателна възстановка на вида й.

Първата задача на екипа е да открие къде точно са били поставяни варовиковите камъни. Заради което потърсили външни следи и проучвали основата, върху която пирамидата е била построена.

Накрая изследователите разпознавали 84 основни точки, на които са били поставяни оригиналните ръбове.И така открили разликата в градежа на стените.

Оказало се, че те не са съвършени, както изглежда на първи поглед.

Грешката не е голяма, но показва, че и по онова време някой не си е свършил работата както трябва.

Все пак екипът от учени е удивен от факта, че строителите по онова време са постигнали почти първо съвършенство и то без модерна техника.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.