Доц. Мичева за трансплантацията на стволови клетки (+видео)

0
757

 

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ Черно море гостува доц. д-р Илина Мичева. Трансплантацията на стволови клетки се прилага успешно и у нас

Доц. Мичева е специалист вътрешни болести и клинична хематология.

доц. Мичева трансплантация на стволови клетки
Доц. Мичева говори за трансплантацията на стволови клетки

Началник на Клиниката по трансплантации в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Костно-мозъчни трансплантации у нас се прилагат  при деца и възрастни хора с хематологични и онкохематологични проблеми. Това е едно от огромните достижения за УМБАЛ „Света Марина“.

Трансплантацията на стволови клетки е още един от методите за повлияване на онкозаболяванията. В немалко случаи се довежда и до пълно излекуване на пациентите.



Прилагат се два типа трансплантация.

При автоложната трансплантация самият пациент е донор на своите стволови клетки. Нарича се още високодозова терапия. При нея предварително събраните стволови клетки се преливат на пациента. По този начин се помага на организма да се възстанови по-бързо.

Прилага се след проведена химиотерапия. Стволовите клетки удължават ремисията. Да отдалечи във времето евентуален рецидив на заболяването.

Пациентът приема специални медикаменти, които изкарват стволовите клетки в периферията. Следва процедура на тяхното събиране. След това се замразяват. Когато на пациентът се проведе високодозовата химиотерапия, след това се преливат и събраните стволови клетки.

Събирането на стволовите клетки става, след като пациентът е диагностициран с определен вид рак.

Спасяваща трансплантация. Тя се прилага на пациенти, при които не са отчетени резултати от първоначалната химиотерапия – резистентни. Но терапията се прилага, за да може организмът на последващ етап да започне да се възстановява.

Още изключително полезни факти ще научите от видеото долу.

Въпросите на д-р Иванов и отговорите на доц. Мичева дават важна информация за последните новости от света на медицината и на онкологията у нас.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.