Запознайте се с триковете, чрез които търговците ви карат да купувате ненужни неща (I част)

0
273

Бъдете особено внимателни, когато пазарувате

Добре е да сте наясно с триковете, които търговците използват, за да ви накарат да си купите неща, от които дори нямате нужда. По този начин ще е доста по-трудно да попаднете в капана им.

търговците
Бъдете особено внимателни, когато пазарувате

Вероятно всеки път, щом купите нещо по-голямо и скъпо си мислите, че покупката ви е съзнателна. В магазините за хранителни стоки обаче далеч не сте толкова бдителни. А търговците разчитат точно на това.

Неопитните купувачи остават с усещането, че в магазина се предлага огромно разнообразие от опции, с които ще спестите пари – програми за лоялност, разпродажби, купони, отстъпки, специални оферти и др.
Фактите обаче говорят, че чрез всички тези трикове, търговците ви карат да оставяте 1/3 от заплатата си в магазините им. При това в преобладаваща част от случаите покупките, които правите, са неразумни.

Ако се замислите, сами ще си дадете сметка, че по-късно изхвърляте немалка част от нещата, които сте купили, а понякога пръскате твърде много пари за промоционални продукти, с които се презапасявате.



Колкото и невероятно да ви звучи в преобладаващата част от случаите изборът на продукти, който правите, не се контролира от вас, а от търговците.
Именно поради тази причина в следващите редове ще ви разкрием как да спестите парите си и да не попадате в капана на търговците.

Ето и част от триковете, които те прилагат:

Цветята
Вероятно ви е направило впечатление, че цветята са разположени именно в началото на големите търговски вериги и това не е никак случайно. Цветните саксии стимулират импулсивните покупки на растения и букети. Веднага, щом ги зърнете ви се приисква да си купите голяма част от тях.

При все, че цветята почти никога не фигурират в списъка ви с покупки, можете да си признаете, че в нередки случаи си ги купувате, защото изглеждат прекрасно. Поради тази причина е добре да се опитате да минете по-бързо през този участък от магазина, освен ако предварително не сте планирали да си купите някое растение.

Отстъпки и оферти за намаление
Ако погледнете по-задълбочено на отстъпките и офертите за намаление, със сигурност ще забележите, че те не винаги са реални. Факт е, че пестеливите купувачи обичат промоциите, но пък в същото време никога не обръщат внимание на дребния шрифт. На практика това означава, че вие веднага забелязвате ярките цветове на етикетите, прикрепени към рафтовете. Добре е обаче преди да грабнете артикула, да прочетете внимателно какво пише на етикета.

В нередки случаи предложения от рода на „купи един продукт и получи втори с отстъпка“, е само трик, който ви кара да си купите нещо, от което реално не се нуждаете. Някои търговски вериги дават купони за отстъпка. Понякога обаче дори и с тях скъпият продукт струва много повече от този, който е скрит няколко рафта по-надолу, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.