Български лекари извършиха уникална операция и спасиха пациент

0
428

Рядка и в същото време е уникална извършената операция. Пациентът е спасен и се чувства прекрасно. Изпитва огромно облекчение

Заслугата е на д-р Божидар Митев и на д-р Асен Асенов.

операция
По време на сложната операция – д-р Митев изважда големия паразит

Медиците работят в УМБАЛ – Пловдив.

Пациент с оплакване отишъл на лекар. След проведен преглед е установено, че на главата му се е образувал огромен паразит с размери 12 см.

Такова заболяване не е типично за нашата страна. Но много често се среща в държавите, които са разположени на Средиземно море.



Заразен комар, след като ухапе човек, в тялото му са вкарва ларва на въпросния паразит. С течение на времето този паразит нараства и може да причини големи неприятности.

Отстраняването винаги става оперативно, казва д-р Митев пред TrafficNews.bg.

В конкретния случай паразитът нараснал подкожно. Големият му размер причинил възпаление на очния слъзен сак, защото притискал пътищата на сълзите.

Направените изследвания потвърдили първоначалното заключение на двамата млади специалисти УНГ.

Става дума за Дирофилария (Дирофилариоза). У нас до момента са били описани само 47 такива случая. Едно изключително рядко заболяване. Благодарение на качествената операция, здравето на пациента е възвърнато.

През последните години у нас работи ново поколение изключително кадърни млади лекари. Те умело използват последните достижения на медицинската техника и технологии.

Един такъв е доц. Станимир Сираков.

Доц. Сираков и проф. Шарбел Монайе спасиха живота на 4-годишно българче в София.

Свръхсложната операция е извършена в „Свети Иван Рилски“. Оказало се, че детето е получило кръвоизлив в мозъка, уведомиха от news.bnt.bg.

Апаратурата показва, че кръвоизливът се появил следствие на артериовенозна мозъчна малформация. Засегнатият участък се намира на труднодостъпно място в мозъка.

Традиционната неврохирургия не може да бъде полезна за излекуване на малката пациентка.

Затова се наложило прилагане на трансвенозна емболия.

При тази интервенция  лекарите не отварят отварят черепа и не третират директно мозъка.

Те използват кръвоносните съдове. Със специални фини инструменти стигат до увредените кръвоносни съдове. Използват тъканно лепило, с което залепват появилата се рана на кръвоносния съд, през която изтича кръвта.

След това потокът кръв отново се нормализира и тече само през кръвоносните съдове.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.