Ето как да имате ранни домати още през май месец

0
281

Със сигурност ще използвате този метод занапред

Ако сте любител на зеленчуците и плодовете собствено производство, то тези съвети за ранни домати със сигурност ще са ви от полза.

домати
Със сигурност ще използвате този метод занапред

Червеният и розовият домат, са сред най-предпочитаните зеленчуци за салата на трапезата на българина. За правилното отглеждане на вкусни домати обаче, са нужни доста грижи и богати познания.

Факт е, че климатичните условия по нашите ширини, са благоприятни за отглеждането на домати. Те виреят повече от добре не само в оранжерии, а и на открито.
Вероятно още през есента, преди да настъпят студовете и да спре плододаването, сте си събрали семена от любимия сорт домати.

Добре би било обаче да сте подготвени за идната есен, когато вместо семена, ще трябва да съхраните няколко издънки. Те трябва да се поставят във вода, в която да престоят за 5-6 дни. Имайте предвид, че потапянето им във вода, след като сте ги отчупили, трябва да стане в максимално кратък срок. Най-добре е съдът с вода да е до вас и веднага да ги потопите. Промеждутъкът от време между откъсването им и потапянето във вода, трябва да е минимален. В противен случай няма да получите желаните резултати, предупреждават опитните градинари.



За тези пет-шест дни издънките ще пуснат корени. Това означава, че е време да ги засадите в земята или в найлонови торби. Няма да е грешка, ако ги засадите и в по-голяма саксия за цветя.
През зимния период стеблата на доматите ще се издължат. Това е нормално и не трябва да ви притеснява.

Тук обаче отново идва вашата роля. Вие трябва да откършите върховете на тези стебла и отново да повторите горната процедура – веднага да ги потопите във вода. Те от своя страна също ще пуснат корени, след което трябва да бъдат засадени.
Всеки път, щом видите, че стеблата на доматите започнат да се издължават, прекършете върховете им и повтаряйте процедурата.

По този начин през април месец ще имате вече цъфнали цветове на доматените корени, а през месец май можете да се радвате на вкусна доматена салата, лично производство. Специалистите посочват, че използвайки този метод, бихте могли да си отгледате ранни домати собствено производство, дори и в районите, където лятото е сравнително по-кратко.

Със сигурност веднъж опитали този метод, следващата година ще го повторите отново. Едва ли някой би отказал още преди пазарът да е залят с родни домати, да сложи на трапезата си от вкусния зеленчук, при това собствено производство, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.