Внимание! Домакините допускат най-често тези грешки при готвенето на пиле

0
424

Забравете за тях, ако не искате да навредите на здравето ви

Често пъти домакините допускат доста груби грешки при готвенето на пиле, без дори да ги осъзнават.

пиле
Забравете за тях, ако не искате да навредите на здравето ви

Ако вече имате любима рецепта с пилешко месо, то със сигурност трябва да се научите и как да избягвате най-често срещаните грешки. Те могат значително да развалят само вкуса, както и да съсипят голяма част от полезните качества на пилето.

Ако не искате да прахосате цялото пиле и да изхвърлите месото в коша или да срещнете неодобрителния поглед на любимия си, се вслушайте в съветите, които ще ви дадем.

Ето какво не трябва да се прави при приготвянето на пиле:



Не го мийте
Вероятно много от домакините мият пилето, преди да преминат към приготвянето му, особено ако ще го пекат или варят. Истината е, че по всяка вероятност върху кожата му има много бактерии. Най-лошото е, че те няма да бъдат унищожени след измиването на пилето, а ще се разпръснат из кухнята, мивката и приборите наоколо. Това е т.нар. аерозолизация. По този начин може да повлияете неблагоприятно на храносмилането или да помогнете на пилето да се развали значително по-бързо от обичайното.

Не печете пилето мокро или влажно
Огромна грешка е да сложите да печете пилето мокро или влажно. Специалистите съветват преди да го сложите във фурната, да го подсушите с кърпа или домакинска хартия. В случай, че пренебрегнете този съвет и не премахнете излишната влага, няма да можете да постигнете нужния ефект при готвенето.

Не режете месото, за да определите дали е готово
Много от домакините допускат тази грешка, особено по време на пържене – разрязват месото, за да определят дали е готово. По този начин обаче улеснявате изтичането на соковете от месото, което го прави по-сухо и жилаво. Така като краен резултат ястието ви няма да е толкова сочно и ароматно, колкото би трябвало да бъде. Ако не сте сигурни колко време е нужно, за да приготвите месото, най-добре е да се снабдите с термометър за месо. Той ще се окаже незаменим помощник в тези ситуации.

Как се размразява пиле?
Не е нужно да поставяте замразеното пиле на пряка слънчева светлина или пък до източник на топлина, за да се размрази. Не използвайте топла вода, нито пък микровълнова печка. Ако пренебрегнете тези съвети и решите на своя глава да го размразите точно, както не трябва, рискувате да увеличите броя на бактериите. Имайте предвид, че те се увеличават двойно на всеки 20 минути, ако размразявате пилето по гореизброените начини. Истината е, че високата температура на размразяване подпомага активния им растеж.

В този ред на мисли, най-безопасно би било да размразявате пилето на най-долния рафт на хладилника, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.