Как се отглежда красивата бегония?

0
672

Ако я отглеждате правилно, ще се радвате дълго време на цветовете й

Ако и вие сте сред любителите на красивата бегония, то със сигурност съветите, които ще ви дадем в следващите редове, ще са ви от полза.

бегония
Ако я отглеждате правилно, ще се радвате дълго време на цветовете й

Обикновено красивата бегония се отглежда не толкова заради листата, а заради цветовете й. обикновено бегониите се третират като едногодишни растения – купуват се през пролетта от разсадниците и се държат, докато прецъфтят.

Ако обаче съумеете да я отгледате правилно, красивата бегония може да ви радва с красотата си в продължение на години. Тя може да се превърне в чудесна украса за кухнята или всекидневната например.

Обикновено бегонията е дребна, с ослепително бели, розови, жълти или червени цветчета. Съществуват различни сортове от това растение. Поради тази причина някои от тях са със зелени, а други – с кафяви листа. Могат да бъдат много ниски или пък доста високи – до 30 см. и с големи цветове.



Листата на бегонията са закръглени, с вълнообразни краища и растящи туфесто. Цветът им е приглушено зелен със слаб червеникав оттенък от лицевата страна и най-вече по жилките им от долната страна. Обикновено цветовете им са прости. Срещат се и кичести, но по-рядко.

Ако сте си купили няколко бегонии, е добре да ги засадите на разстояние 15-25 см. една от друга. Имайте предвид, че ако сте любител-градинар, ще ви е много трудно да си отгледате това красиво цвете от семена. В този ред на мисли, може би ще е по-добре да не рискувате.

Тя вирее отлично на добре осветени места, но не обича пряката слънчева светлина. Въпреки това в периода от ноември до март, е препоръчително да й осигурявате слънчеви бани по 4 часа на ден.

Ако съумеете да осигурите средна температура между 15 и 21 градуса, бегонията ще ви радва непрекъснато с цветовете си. Пазете я от горещина, прекалена сухота на въздуха, както и от твърде студени нощи.

От пролетта до есента, трябва да поддържате почвата й леко влажна. Между отделните поливания задължително трябва да оставите горния слой на почвата да изсъхне малко. Водата задължително се осигурява откъм основата, за да се избегне задържане на влагата.

За да съхраните кичестите съцветия, е нужно да осигурите висока влажност на красивата бегония. В този ред на мисли, е добре да поставите саксията върху чакълена база и дъното й да се поддържа постоянно мокро.

Бегонията се отглежда в смес от високо хумусна почва и листовки или на необработен торф в равни части. Ако не местите растението в по-голяма саксия, опреснявайте горния слой на почвата, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.