3 години без футболист номер 1 на 20 век

0
454

Изминаха цели 3 години без великия Йохан Кройф!

Днес почитаме паметта на една от легендите на световния футбол. На тази дата преди 3 години от света си отиде уникалният Йохан Кройф.

Йохан Кройф и Стоичков
Йохан Кройф беше много близък с Христо Стоичков

„Летящият холандец“ се превърна в една от емблемите на футбола по цял свят. Той промени играта и като футболист, и като треньор.

На 24 март 2016 г. Кройф изгуби битката с рак на белите дробове. Той обаче остана завинаги в сърцата на всички холандци.

Доказателство за това е, че вчера неговият лик лъсна на една от спирките в Амстердам. Холандия отказва да забрави своето момче.



Йохан Кройф е в основата на тоталния футбол, който през 70-те години покорява Европа. Той е лидерът на Аякс, чийто звезден отбор печели три пъти поред КЕШ.

Следва трансфер в Барселона, където Кройф също печели сърцата на феновете. В каталунския гранд той прекарва 5 години, преди да замине за САЩ.

„Летящият холандец“ е част от може би най-силния отбор на „лалетата“ в историята. През 1974 г. Холандия надиграва тотално ФРГ на финала на Световното, но го губи с 1:2.

Кройф успява да класира безапелационно Холандия и на следващия Мондиал, но сензационно прекратява кариерата си в националния тим година преди Световното, на което „лалетата“ отново достигат финал.

Легендарният холандски нападател е носител на цели три „Златни топки“. Той бе избран за футболист на Европа за 20 век.

Като треньор Кройф има не по-малко успехи. Именно той привлича нашия Христо Стоичков в Барса и печели всички възможни трофеи.

Днес е черна дата за футбола, защото ознаменува смъртта на Йохан Кройф. Той си отиде от този свят едва на 68-годишна възраст.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.