Днес отбелязваме магическия празник Благовещение! Ето какво трябва да направите

0
403

Този празник не променя датата си

На днешния ден (25 март) Българската православна църква отбелязва магическия празник Благовещение.

Благовещение
Този празник не променя датата си

Това е денят, в който Дева Мария научава благата вест, че ще роди непорочно заченат син. Тази вест й бива съобщена от Архангел Гавриил.

Благовещение се чества всяка година на една и съща дата. Той е един от малкото постоянни празници в православния календар. Заедно с този празник на 25 март отбелязват и фолклорния празник Благовец.

Народните поверия сочат, че именно на Благовещение за пръв път се чува кукувицата, което е знак, че пролетта вече е дошла. Това е и причината, поради която в някои райони на страната, празникът се нарича „Кукувден“. Обредните песни, които се изпълняват на този ден съобщават, че пролетната птичка вече е дошла, а с нея е настъпила и пролетта.



Отново според народните вярвания, кукувицата може да се чува само до Еньовден или Петровден, след което замлъква. Освен това се вярва, че тя може да предскаже колко години ще живее даден човек. Смята се, че колкото пъти я чуете да кукне, толкова години още ще живеете.

Друго народно вярване пък гласи, че щом чуеш кукувицата да кука, задължително трябва да пипнеш хляб и пара, за да си сит и богат през цялата година, а новата реколта да е благодатна.
На Благовещение момите трябва да откъснат клонче, на което е кацала кукувицата, след което да я пъхнат в пазвата си, ако искат да се задомят скоро.

Освен всичко друго се вярва, че на този ден змиите и гущерите изпълзяват навън. Според старите български традиции, змията е свещено животно, защото носи духа на прадедите им. Убиването й се счита за голям грях. Вместо това по-добре да използвате някой от множеството методи да я прогоните далеч от дома ви.

На Благовещение стопанката на къщата трябва да обиколи двора като дрънчи с метални предмети. Освен това тя трябва да носи и запалени факли като изрича заклинанието: „Бягайте змии и гущери, че иде Благовец!“. В други краища на страната ги гонят, за да се роди благо жито.

При все, че Благовещение съвпада с Великия пост, Светата православна църква позволява на този ден да се яде риба, да се използва зехтин, както и да се пие вино.
Обредната питка е задължителният елемент, който трябва да присъства на трапезата. Първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и го нарича за покровителя на дома – домашния дух.

Другите характерни ястия за софрата на този ден, са каша от прясна коприва, лучник и салата от зелен лук, магданоз и джоджен. Именно от там идва и приказката: „Дойде ли Благовец се хващаме за зелено.“.

На този ден имен ден празнуват хората, носещи имената: Благовест/а, Благой, Благо/а, Евелина и Евангелина, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.