Доц. Александров разкрива най-голямата заплаха за нашето бъдеще

0
494

Доц. Борислав Александров гостува в предаването „Без формат“ на Etv Haskovo Novini. Той казва, че човечеството е достигнало до прага на заплахата

Доц. д-р инж. Александров е геодезист и преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

доц. Александров
Доц. Александров

Той участва в експедициите на Антарктида и прави изследвания на динамиката на морското ниво.

През последните години се наблюдава промяна в климата.

Става дума за по-голямо затопляне и масово повишаване на температурите.



Това автоматично дава отражение върху нивото на Световния океан. Неговото ниво се е покачило. Според последните данни с по 3,5 милиметра годишно.

Ако това покачване се извършва на линеен принцип, то до края на 21 век нивото ще се покачи със 70 до 80 см.

Но учените са песимисти и смятат, че покачването няма да бъде линейно, затова и покачването ще стане много по-бързо от прогнозираното.

Глобалното повишаване на температурата довежда до топене на ледовете и движението на ледниците. Това е опасно, защото повишеното ниво на Световния океан ще причини проблеми. По-ниските области по земното кълбо ще бъдат залети с вода.

Парниковият ефект се поражда следствие дейността на човечеството. Газовете от автомобилите, сметта, комините от индустрията.

На остров Ливингстън се усеща промяната в климата доста осезаемо. Доц. Александров разказва следното. През 1998 г. за първи път стъпва на Антарктида. Тогава заобикалящият пейзаж около българската база била само камънаци. Вали сняг и след това се топи. Учените се движели по голи камъни. Живакът никога не се е покачвал над нулата. Дори и през лятото.

Преди 7-8 години ситуацията се променила. Валял сняг, който покрил българската база с 1,5 метра. А самата сграда е висока около 4 метра. Това означава, че се е повишила влажността и снегът е променил своята структура.

През 2018 г. живакът все по-често се качвал над нулата. Може да е +2 градуса, но ледниците започват да се топят. Тяхната структура става все по-мека. Те не се твърди ледове, а мекотата им позволява човек да се движи по тях с помощта на кука, която лесно се забива в снега.

Още изключително интересни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на доц. Александров.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.