Запознайте се с неподозираните ползи от черния пипер

0
449

Стойте далеч от него, ако имате противопоказания

Едва ли има човек, който да не знае за съществуването на черния пипер. Обикновено той присъства във всяка една кухня.

черния пипер
Стойте далеч от него, ако имате противопоказания

Истината обаче е, че черният пипер далеч не е само подправка за овкусяване на ястията. Оказва се, че от него могат да се извлекат още редица ползи. Повече за тях ще ви разкрием в следващите редове.

Несъмнено черният пипер е сред най-популярните подправки. Запознати твърдят, че той се нарежда веднага след солта. При все, че солницата и пиперницата стоят една до друга на кухненската маса, те се различават със свойствата си.

Ако искате не само да подправите ястието си, а и да се погрижите за здравето си, то несъмнено трябва да изберете черния пипер. Много важно също така, е да го използвате правилно.
Докато медиците препоръчват да се въздържате от прекомерна консумация на солени храни, то пиперът е с доказан ефект при някои здравословни проблеми като настинка, пародонтоза и лошо храносмилане.



Колкото и невероятно да ви звучи, черният пипер се нарежда веднага след портокалите по количество витамин С, съдържащ се в него. Освен това в състава му има и пиперин, който ускорява метаболизма и потиска възпаленията. Той подпомага доброто усвояване на хранителните вещества от продуктите.

С помощта на пиперина могат да се излекуват и някои кожни проблеми. Освен това той подпомага производството на хормоните серотонин и ендорфин, по-известни като хормони на щастието.

Тук трябва да направим едно много важно уточнение – ако искате да извлечете максимум ползи от употребата на черния пипер, трябва да го смелите непосредствено преди употреба. В противен случай маслото му бързо изчезва, а именно то е онзи компонент, превръщащ тази подправка в толкова ценна.

Черният пипер се използва широко в готвенето. Тази подправка подхожда особено много на различни видове меса.
В традиционната медицина той присъства в домашно приготвени рецепти за здраве и красота.

Ето и няколко полезни рецепти, в които бихте могли да включите черния пипер:

При простуда
Кашлицата, е неизменна част от простудните заболявания. За да се избавите по-бързо от нея, добавете половин чаена лъжичка черен пипер към топло прясно мляко и изпийте. Напитката има силно отхрачващо действие и затопля гърлото.

За растеж на косата
Смесете 1 с.л. черен пипер с 1 с.л. морска сол. Добавете сок от лук до получаването на каша. Нанесете я върху корените на косата и я оставете да престои половин час, след което я измийте. След 1-2 месеца редовна употреба, ще останете приятно изненадани от ефекта.

При наднормено тегло
Ако редовно подправяте храната си с черен пипер, това ви гарантира засилване на метаболизма. Разбира се не трябва да прекалявате с употребата му, а ако имате противопоказания, изобщо не рискувайте. Имайте предвид, че не трябва да се използва при наличието на гастрит, анемия, алергии, възпаления на урогениталната система и др., пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.