Запознайте се с основните разлики между маслото и маргарина

0
367

Не трябва да прекалявате с който и да било от тези продукти

Маслото и/или маргаринът несъмнено са продукти, които присъстват в повечето български домове.

маслото
Не трябва да прекалявате с който и да било от тези продукти

При все, че двата продукта имат някои сходства, те разбира се имат и своите различия. При все, че могат да се използват като взаимозаменяеми, то разликите между тях са съществени.

Да започнем от там, че маслото по своята същност е млечен продукт, произведен от мляко или сметана. Маргаринът от друга страна пък е направен от известно количество масло, вода, сол и още няколко допълнителни съставки, сред които и емулгатори.

Имайте предвид, че за да се продава в търговската мрежа, маслото трябва да е с поне 80% мазнини. останалата част се състои от млечни протеини и вода, твърдят специалистите.
За разлика от него, маргаринът не може да бъде направен в домашни условия, тъй като се образува чрез сложен химически процес.



Основната разлика между двата продукта се свежда до вида мазнини. Животинският продукт има по-високи нива на наситени мазнини и холестерол. Маргаринът пък на свой ред има мононенаситени мазнини (добрите видове), както и повече полиненаситени мазнини. В нередки случаи обаче в него се съдържат и някои наситени мазнини, които както знаете, са от лошия вид мазнини.

Различие има и в твърдостта на двата продукта, което се обяснява с различното съдържание. По-високото съдържание на наситени мазнини прави плътно опаковани връзки, които остават твърди, докато продуктът не се подложи на топлинна обработка или пък на топлина.

При все, че преобладаващата част от готвачите предпочитат маслото заради несравнимия му вкус, а и медиците го препоръчват пред маргарина, той все пак има своето място. Благодарение на високото съдържание на вода в маргарина, тестените изделия, приготвени с него имат по-мека текстура.

Животинският продукт пък е идеален за третиране при приготвяне на бисквитки или глазура, тъй като в повечето рецепти е важен вкусът, а допълнителната вода може да се окаже пагубна.
От всичко казано дотук няма да е грешно, ако заключим, че маслото и маргаринът, са колкото сходни, толкова и различни.

Както вече стана ясно, те се различават по състава си, по твърдостта си и всеки един от двата продукта има своите положителни и отрицателни черти.
Всяка домакиня може да прецени на кой от двата продукта да заложи в кухнята си.

Нещото, което трябва да знаете, който и от двата продукта да изберете е, че не трябва да се прекалява с нито един от тях, защото все пак говорим за мазнини. Те се натрупват по вътрешността на кръвоносните съдове и образуват запушвания, които могат да се окажат пагубни за живота ви, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.