Люлякът се оказа истинска панацея

0
465

Освен всичко друго сиропът е с неповторим вкус и аромат

Знаете ли, че люлякът, който в България може да бъде видян на много места – както в дворовете на къщите, така и по паркове, градини, дори и край пътя, е истинска панацея?

панацея
Освен всичко друго сиропът е с неповторим вкус и аромат

Оказва се обаче, че той не просто е красив храст с невероятен аромат, а с него могат да се излекуват редица здравословни проблеми.

Пролетта е сезонът, в който можем да видим почти навсякъде, накъдето погледнем, цъфтящи люляци. Тези храсти се отглеждат в продължение на 500 години. Интересен е фактът, че съществуват повече от две хиляди вида люляк.

Още в средата на април или началото на май, в зависимост от надморската височина, можете да се любувате на красотата на люляковите храсти. Освен това, ако сте склонни към експерименти, можете да приготвите необичаен десерт, желе, сироп и дори тинктура от лилавите цветове.



Както вече споменахме, цъфтящият люляк не само може да ви зарадва с красивите си цветове и приятния аромат, а се оказва истинска панацея. Той може да бъде добър помощник в лечението на редица здравословни проблеми като мигрена, простуда, ревматизъм и дори невроза.

В следващите редове ще ви разкрием как да си направите невероятно ароматен сироп от люляк. Тъй като става достатъчно гъст, бихте могли да залеете с него вкусните палачинки или мекици, с които любимата ви е зарадвала за закуска.

Освен това, както споменахме, той е истинска панацея и може да се приема при простуда. Това, което мнозина не знаят, е фактът, че люлякът има мощни противовъзпалителни свойства.
Та, нека се върнем на рецептата за сироп от люляк, който несъмнено ще зарадва сетивата ви.

За да си го приготвите се нуждаете от следните продукти:
500 мл. вода
300 гр. цвят от люляк
2 гр. лимонена киселина
½ кг. захар

Тук е много важно да направим уточнението, че когато приготвяте люляков сироп, е нужно да сложите само цветовете, без нито една дръжчица.
От казаното дотук става ясно, че трябва да отделите люляковите цветове от клоните. След това ги изплакнете обилно. Ако люлякът е с по-големи и по-лилави цветове, толкова по-добре.

Филтрирайте гореспоменатото количество вода и я сложете да заври. Котлонът не трябва да е много силен, а да е включен на средна степен. След като водата заври, добавете люляковите цветове и оставете да ври в продължение на 26 минути.

След това отдръпнете съда от котлона, покрийте с капак и оставете да престои цяла нощ. На сутринта прецедете, добавете лимонената киселина и захарта и разбъркайте до пълното им разтваряне.

Отново сложете сиропа на котлона, но този път на слаб огън и варете в продължение на 45-60 минути. След това го охладете и го разсипете в шишета или бурканчета.

Люляковата панацея може да се приема при диабет, простудни заболявания, както и при проблеми с бъбреците, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.