Чудотворните мощи на 20 светци творят чудеса в уникален храм

0
604

Чудотворните мощи са помогнали на много хора в нужда. Уникалният храм „Рождество Христово“ се намира в град Шипка, общ. Казанлък

мощи храм
Мощите се намират вляво след входа  в голяма витрина

Няма начин да не го забележите.

Златните му кубета блестят и се забелязват в далечината. Без значение дали ще слезете през прохода Шипка или ще дойдете в посока от Казанлък.

Той е част от действащ  мъжки манастирски комплекс. Монасите обслужват храма.

Храм-паметникът е издигнат с дарения на руснаци. Инициатор за неговото изграждане е Олга Скобелева, майка на ген. Скобелев. Един от героите в Руско-турската освободителна война.  Известен е още като „белия генерал“.



Иконите са подарени от монасите от руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора, Атон.

Храмът е осветен през есента на 1902 г. За освещаването в България пристигат всички живи офицери, участвали в сраженията. Княз Фердинанд I ги предвожда. Предната нощ преспиват в Габрово. Тържествено са посрещнати от първенците на града. Участват в мащабно богослужение в храм „Успение Богородично“. На следващия ден потеглят през прохода Шипка към Южна България.

В криптата на храма са погребани костите на хиляди руски войници, загинали в сраженията на Шипка, Шейново и в околностите.По външните стени на храма са поставени плочи с имената на загиналите герои.

Когато влезете в храма, непосредствено вляво се намира една голяма витрина с мощи.

В нея са подредени мощите на повече от 20 светци и мъченици. Някои от тях са отлично познати. Свети Георги, Свети Харалампий, Света Екатерина. Има мощи на малко известни светци.

Когато посетите храм „Рождество Христово“ не пропускайте да се поклоните на чудотворните мощи и да им се помолите.

В храма има няколко чудотворни икони. Първата е на Свети Николай. Тя се намира на колоната пред мястото, където се купуват свещите.

Пред олтара до голямата колона вляво е поставена икона на Свети Мина. Тя е копие на голямата чудотворна икона от Обрадовския манастир.

От другата страна на олтара има чудотворни икони на Пресвета Богородица и на Иисус Христос.

Близо до тях се намира и Христовата плащеница в голям стъклен саркофаг.

Ако посетите храма преди обяд, монах ще ви мироса и наръси със светена вода. На всеки човек отделя достатъчно време, за да изрече необходимите благословии.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.