Бум на кърлежите! Ето как да се предпазите от гадините

0
788

Тяхното ухапване може да ви създаде сериозни проблеми

 

кърлежите
Тяхното ухапване може да ви създаде сериозни проблеми

При все, че мнозина се радват на красотите на пролетта и затоплянето, то трябва да сте наясно, че се забелязва пореден бум на кърлежите.

Специалистите алармират, че с всяка изминала година, кърлежите стават все по-опасни и активни. Освен това те отдавна са се превърнали в носители на нови патогенни болести. Ежегодно нараства списъкът на болестите, предадени от ухапване от кърлежите.

Малка част от тях са коремен тиф, борелиоза, енцефалит, лаймска болест и петниста треска. Причинителите на тези опасни заболявания, се срещат в слюнката на насекомите, така че е невъзможно да се определи носителят на болестта с просто око.

Същевременно кърлежите не спират да мутират и да се адаптират към условията на околната среда, точно като патогенните вируси и бактерии, които предават чрез ухапването.
Добра физическа бариера за кърлежите, са стегнатите дрехи и затворени обувки.



Разбира се съществуват и препарати, които ще ви предпазят от ухапване от кърлеж, а по този начин ще се предпазите и от опасни болести като менингита например. В този ред на мисли, ако сте планирали разходка из планината или пикник на някоя поляна, задължително вземете предпазни мерки.

Напръскайте с репелент дрехите, обувките, палатката, столовете, одеялото и всичко около вас, съгласно указанията дадени на опаковката.
Можете да си направите естествено предпазно средство срещу кръвосмучещите гадини като добавите малко етерично масло върху лепяща ролка или ролката за почистване на дрехи, ако сте решили само да покарате колело навън.

Впръскването на етерично масло по дрехите или втриването му в кожата ще ви помогне да държите далеч от себе си кърлежите, които дебнат отвсякъде.
Едно от най-ефикасните етерични масла, е това от евкалипт. То има дезинфекциращо, бактерицидно, и имуностимулиращо действие като в същото време предпазва и от насекоми. нанесете нужното количество от това масло върху кожата си посредством леки масажни движения.

Лавандуловото масло също ще ви е от полза. Истината е, че докато преобладаващата част от хората обожават аромата на лавандула, за кърлежите той е непоносим.
Етеричното масло от джоджен е натурален природен репелент, който е изключително токсичен за насекомите.

Етеричното масло от лимонена трева се извлича от едноименното тропическо растение. Тя е с ярко изразен цитрусов аромат и е отлично средство за защита от кърлежи, бълхи и комари.
Не на последно място, можете да се доверите и на лимоненото етерично масло. То съдържа специфично съединение, което се счита за изключително ефективно в борбата с бълхите, кърлежите и редица други неприятни насекоми, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.