Каква е тайната на най-мистичното место у нас?(Петър Дънов я разкрил)

0
710

Петър Дънов разкрил тайната на най-мистичното место у нас

Петър Дънов е разкрил тайната за родния Йерасулим.Според легендата в Кръстова гора, познат като родния Йерасулим, е скрита частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос.

Петър Дънов
Петър Дънов открил най-мистичното место, сн. Фейсбук

Големият кръст на Кръстова гора има още по-интересна история.

В началото на 30-те години на миналия век Петър Дънов изпратил последователя си Йордан Стойчев, познат като бай Данчо, да открие сакралната местност Кръстова гора в Родопа планина.

Учителят му казал, че местото е свързано с освобождението на България от турско робство.Дънов казал още, че там са живели 300 монаси.



Турците нападнали манастира и избили всички.

Според разказа на Петър Дънов името Кръстова гора идва от това, че на всяка едно дърво има поставен кръст.

Те символизирали мъките, през които преминали българите под турското робство.

Бай Данчо открил местото на българския Йерасулим. Бог му казал да пусне два бели гълъба. Там, където кацне единия да сложат голям железен кръст, а втория-да се построи църквата „Света Троица”.

По същото време в столицата се разболяла сестрата на царя-княгиня Евдокия. Учителят казал да я закарат  на местото и да постои месец, за да се излекува от епилепсията.

Военният казал, че и сина му страда от същата болест. Царят наредил и него да заведат на върха. И наистина, княгинята и момчето оздравели, както казал Учителя.

Тогава той поискал, че за благодарност царя и офицерът трябва да направят кръст, тежък 66 кг, от бронз и мед и да го занесат на върха.

На 1 май 1939 г. на върха на Кръстова гора е донесен 66-килограмов метален кръст, изработен със средства, поделени между цар Борис III и подполковник Величков.

В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче.

Бай Данчо казал, че то ще разкрие старо лековито аязмо. И настина птицата кацнала на скала, под която бликнала вода.

Металният кръст бил откраднат в края на 80-те и началото на 90-те години. Рязан е на две места и върнат с бележка след седем месеца.

На нея пишело, че крадците били трима, двамата умрели, а третият връща светинята с надежда Бог да прости греховете му и да не накаже децата му.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.